EP: Kosovo da suzbije korupciju

Evropski parlament podržao je predlog rezolucije u kojoj se ocenjuje da su vlasti Kosova učinile korake koji mogu voditi sporazumu o pridruživanju s EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.12.2012.

21:39

Default images

Ipak, iskazana je velika zabrinutost zbog slabog suzbijanja organizovanog kriminala i korupcije na Kosovu, posebno na visokom nivou.

U predlogu rezolucije, koju je razmotrio Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta, navodi se da sporazum jeste moguć iako pet članica EU ne priznaje nezavisnost Kosova.

U tekstu se "ohrabruju pet članica EU koje ne priznaju Kosovo, da to ipak učine", ali su neki poslanici u raspravi zamerili što se to traži jer je odluka o priznanju suverena odluka svake zemlje.

U ovom dokumentu koji, uz dopune, Evropski parlament treba da usvoji na plenarnom zasedanju, "prima se na znanje okončanje nadzirane nezavisnosti Kosova", na temelju stava Međunarodne upravljačke grupe o tome da je "rešenje za status Kosova suštinski sprovedeno".

U predlogu rezolucije EP se "poziva na ukidanje paralelnih institucija na severu Kosova koje održava srpska država, a posebno povlačenje službi bezbednosti i pravosudnih tela". Traži se i "puni uvid u finansiranje škola i bolnica na severu Kosova, u skladu s odredbama Ahtisarijevog plana". EP "žali što, uprkos napretku, povratak izbeglica i raseljenih lica i dalje predstavlja izazov, posebno zbog incidenata vezanih za bezbednost".

U predlogu rezolucije se pozdravlja obnavljanje dijaloga Beograd-Priština "uz posredovanje visoke predstavnice Ketrin Ešton, što je dalo novi zamah dijalogu" i nalaže se da se primene svi dogovori, a posebno o upravljanju prelazima.

Evroposlanici "podvlače da podela Kosova nije rešenje i pozdravljaju podršku teritorijalnom integritetu Kosova koju je izrekla Evropska komisija".

Priština mora sprovesti ustavne odredbe o decentralizaciji vlasti, dok, stoji u tekstu, "kosovske vlasti moraju preduzeti dalje korake kako bi išle u susret srpskoj manjini, naročito na severu, a saradnja sa svim kosovskim Srbima mora biti ojačana".

U kratkoj raspravi je, pored ostalog, jedan poslanik izneo mišljenje da Srbija ne može postati članica EU s ustavnom odredbom da je Kosovo i Metohija njen nerazdvojni deo. Čulo se i mišljenje da se mora imati na umu da Srbi na Kosovu ne prihvataju da budu kosovski državljani, dok će Srbija uvek imati uticaj i ulogu kao sused Kosova.

U predlogu rezolucije stoji i da bi vlasti u Prištini, kako bi mogle napredova u evropskoj integraciji, "morale dati novu snagu svojim preuzetim obavezama i političkoj volji za jačanje vladavine zakona, prava manjina, sposobnosti administracije i struktura za trgovinu".

EP podvlači da izveštaj Revizorskog suda EU o delovanju Euleksa na Kosovu "izaziva veliku zabrinutost", mada ocenjuje da su "na to uticale i teškoće zbog toga što pet zemalja EU ne priznaje Kosovo".

Revizorski sud EU je nedavno ocenio da je, uprkos potrošenim stotinama miliona evra iz budžeta EU, "nivo organizovanog kriminala i korupcije na Kosovu i dalje visok".

Ovaj Sud EU je predočio da je "kosovsko pravosuđe i dalje pod političkim uplivom i neefikasno", dok "Kosovo ima ograničenu sposobnost za zaštitu svedoka".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: