Protest Roma zbog ukidanja pomoći

Romi iz sela u okolini Pećinaca protestovali zbog ukidanja socijalne pomoći. Nenamensko trošenje novca iz budžeta ispraznilo i „sirotinjsku kasu“, pišu Novosti.

Izvor: B92

Nedelja, 02.12.2012.

23:51

Default images

Pedesetak Roma iz Kupinova, Obeža, Ašanje, Donjeg Tovarnika, Subotišta i Ogara, od predsednika opštine Pećinci traži ukidanje odluke, kojom su obustavljena socijalna davanja, kako bi prezimili zimu.

Na kraju je ipak dogovoreno da pomoć u manjem obimu ostane, uz upozorenje da će status primalaca biti revidiran i da ona - na „časnu reč, majke mi“, više neće važiti.

"Predsediče, daj makar lebac, da ne pomremo gladni," rekli su predsedniku opštine Savi Čojčiću, Slavica i Slavko Jovanović. "Znamo da je kriza i da se nema, al, bar da dočekamo proleće. Posle će valjda biti lakše." Rome posebno plaši najavljena žestoka zima, sa izuzetno niskim temperaturama. Jer, većina živi u trošnim straćarama sklepanim od drva, najlona i tek sa po kojom ciglom, pa kroz velike otvore u zidovima fijuče vetar i navejava sneg.

"Kako da prezimimo? Sve je golo i boso," zabrinuta je za sudbinu svoje devetočlane porodice Radinka Jovanović, bez cepanice drva, sa nešto malo sakupljene gume, koja treba da posluži za grejanje.

Opštinskim budžetom za razne programe socijalne pomoći tokom cele ove godine predviđeno je 600.000 dinara za oko 250 korisnika. Ali nenamensko trošenje stvorilo je rupe u budžetu i ispraznilo „sirotinjsku kasu“.

"Sav novac namenjen za socijalna davanja tokom cele godine je potrošen u izbornoj kampanji. Prethodna vlast, u nameri da pridobije glasove, bila je „lake ruke“ i delila razne vrste pomoći „kapom i šakom“. Fond je ostao prazan i zato su ukinuta davanja," podsetio je Čojčić, ipak, obećavši Romima da nisu zaboravljeni i da neće biti prepušteni zloj sudbini. "Novca će se naći za najurgentnije potrebe, makar za besplatnu veknu hleba i drva."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: