Ban: Jevrejska naselja- udarac miru

Ukoliko Izrael sprovede najnoviji plan o širenju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, to će biti "skoro fatalni udarac" za mir s Palestincima, kaže Ban Ki Mun.

Izvor: B92

Nedelja, 02.12.2012.

22:00

Default images

Vlada Izraela odobrila je izgradnju 3.000 novih stambenih jedinica u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali, u znak odgovora što je Palestina postala država posmatrač, nečlanica, u svetskom telu, čemu se izraelska strana protivila.

Taj potez Izraela, generalni sekretar UN je ocenio kao razlog za veliku zabrinutost, navedeno je u saopštenju iz kancelarije Ban Ki-muna.

"Izgradnja takvih naselja je nezakonita po međunarodnom zakonu i ukoliko ona budu sagrađena, to će značiti skoro fatalan udarac za preostale šanse da se obezbedi rešenje o postojanju dve nezavisne države", kaže se u saopštenju.

Banovo saopštenje predstavlja neuobičajeno oštru osudu izraelskih planova od šefa UN, i došlo je nakon što su to kritikovali SAD, Britanija, Francuska i Evropska unija, preneo je AFP.

"Generalni sekretar ponovo poziva sve uključene da obnove pregovore i pojačaju napore ka postizanju sveobuhvatnog, pravednog i dugotrajnog mira, i apeluje na sve strane da se uzrdže od provokativnih akcija", kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: