Dačić: Meksiko podržava Srbiju

Meksiko pruža podršku Srbiji kada je reč o nacionalnim i državnim intersima, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić nakon inauguracije Enrike Penja Nijete.

Izvor: B92

Nedelja, 02.12.2012.

13:01

Default images

Meksiko je velika zemlja Amerike koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije što je od velike važnosti za druge zemlje, koje gledaju kako će Meksiko reagovati po pitanju Kosova, kazao je Dačić.

''Srbija ima posebnog interesa za političke veze sa Amerikom, bilo da je u pitanju Srednja ili Južna Amerika, i shodno tome mislim da težište naše spoljnopolitičke aktivnosti u narednom periodu treba da bude negovanje već izgrađenih prijateljskih odnosa između Srbije i Meksika i čitavog niza drugih Latinoameričkih i Severnoameričkih država tokom poslednjih decenija'', istakao je premijer.

Dačić je podsetio da u Meksiku i danas postoji spomenik Josipu Brozu Titu, istakavši da su Meksiko i Srbija prijateljske zemlje koje imaju razvijene odnose u mnogim oblastima društvenog života.

Kako je naveo, inauguracija novog predsednika Nijete bila je prilika za razgovore i sa novim predsednikom, i sa dosadašnjim predsednikom Felipeom Kalderonom.

Premijer je istakao da je takođe razgovarao sa velikim brojem stranih državnika koji su bili na inauguraciji, počev od američkog potpredsednika Džozefa Bajdena, sekretara ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost Nikolaja Patruševa, do predsednika Kanade, Kostarike, Gvatemale, Hondurasa, Perua, potpredsednika Brazila, Argentine, Urugvaja i čitavog niza drugih zemalja koji su bili prisutni na inauguraciji.

Prema rečima Dačić, iskoristio je priliku da razgovara sa jednim od najbogatijih ljudi sveta Karlosom Slimom koji je obećao da će razmotriti ponudu i predlog da dođe u Srbiju i da vidi u kojim oblastima bi Srbija mogla da bude interesantna za njegova ulaganja.

Kako je naveo, inauguraciji je prisustvovao i predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić čime je zaokružena spoljnopolitička aktivnost koja je bila veoma bitna u ovom periodu kada se u svetu vodi važna bitka vezano za broj država koje su do sada priznale ili nisu priznale jednostrano proglašnu nezavisnot Kosova i Metohije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: