Od noćnog izbacivača do premijera

Ko je zapravo Ramuš Haradinaj - čovek čije je oslobađanje danas još jednom uzdrmalo naš region?

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2012.

14:37

Default images

Albanac, po verskoj opredeljenosti musliman, rođen je pre 44 godine u selu Glođane, u opštini Dečani. Ipak, nije sve vreme bio u zemlji. Jugoslaviju je 1989. napustio pod lažnim imenom Smajilj i otišao u Švajcarsku. Tamo je radio kao izbacivač u noćnim klubovima, ali i postao član organizacije koja će prerasti u OVK.

Kada se posle devet godina vratio u zemlju, postao je komandant "operativne zone" OVK za Metohiju (odnosno Dukađini, kako je zovu Albanci). Procenjuje se da je pod njegovom komandom za dve godine likvidirano više od 300 ljudi - Srba i "nelojalnih" Albanaca - a kidnapovano više od 400 ljudi. Protiv njega je podignuto 108 krivičnih prijava, a i on sam u autobiografiji kaže da je njegova grupa svakog dana ubijala srpske policajce.

Posle NATO bombardovanja, postavljen je gotovo na sam vrh Kosovskog zaštitnog korpusa, ali ubrzo daje ostavku i odlazi u politiku. Osniva stranku - Alijansu za budućnost Kosova i već 2004. dolazi na vlast zajedno sa Ibrahimom Rugovom. U svojoj 36. godini postaje premijer.

Ubrzo, međutim, u Prištinu stiže haška optužnica - Haradinaj se predaje i dobrovoljno odlazi u Hag da odgovori na optužbe da je činio zločine protiv čovečnosti i kršio prava i običaje rata.

Posle tri godine suđenja, oslobođen je po svim tačkama optužnice, mada je Karla del Ponte upozoravala da je tome najviše doprinelo zastrašivanje svedoka.

Godine 2010. počinje novo suđenje, ali ga Haradinaj ne prati iz Sheveningena, već sa slobode - što je retka privilegija za haške optuženike. Međutim, i sada se ponavlja isti problem - zastrašeni svedoci, ubijeni očevici i nemogućnost iznošenja dokaza - pa sve ponovo rezultira oslobađajućom presudom.

On se danas vraća u Prištinu, jer ga je Haški tribunal, drugi put, oslobodio po svim tačkama optužnice za zločine počinjene u logoru OVK u Jablanici. U Prištini ga čekaju supruga novinarka i dvoje dece, a za njegov budući angažman od pomoći će mu biti poznavanje engleskog i francuskog jezika. Planovi su mu jasni - želi da ponovo bude na čelu kosovske vlade.

Po svemu sudeći, to će mu biti i omogućeno koalicijom sa strankom Hašima Tačija, čime će se na čelu Kosova naći dvojac koji je predvodio i Oslobodilačku vojsku Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: