Nastavljaju se protesti u Sloveniji

Gradonačelnik Kopra kaže da je spreman da podnese ostavku ako je daju Barak Obama i Hu Đintao, a Kejt Midlton se razvede od princa Vilijama.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2012.

09:31

Default images

Nakon protesta protiv gradonačelnika u Mariboru, i demonstracija protiv gradonačelnika ali i vlade u Ljubljani, sinoć je oko sto demonstranata u Jesenicama protestvovalo protiv vlasti u Sloveniji.

Istovremeno, na društvenim mrežama poput Fejsbuka sve je veća aktivnost onih koji pozivaju građane Slovenije da nastave proteste u svojim krajevima, i protiv lokalnih i protiv republičkih vlasti, a pod zajedničkom parolom "Gotov je", čije autorstvo u Sloveniji niko ne vezuje za srpski Otpor.

I dok se čekaju večerašnje demonstracije na koje se poziva stanovništvo Kranja, mariborski gradonačelnik, Franc Kangler, od koga je sve i počelo i dalje odbija da podnese ostavku, mada je u svojoj poslednjoj izjavi za slovenačke medije rekao da će dati ostavku ako mu to naloži premijer, Janez Janša, ili ako ostavke daju i gradonačelnici Ljubljane i Kopra, Zoran Janković i Boris Popovič.

Odgovarajući na izjavu Franca Kanglera, koparski gradonačelnik je rekao da je spreman da da ostavku ako ostavke daju i predsednik SAD, Barak Obama i šef kineske partije, Hu Jintao, i ako se Kejt Midlton razvede od princa Vilijama.

Za to vreme, slovenački ministar odbrane kaže da je "dešavanje ulice u Sloveniji" vremenski suviše blizu predstojećeg drugog kruga predsedničkih izbora koji će biti održan u nedelju.

U tom, drugom krugu izbora će se po prvi put u istoriji Slovenije sukobiti dva kandidata levice, dosadašnji predsednik Danilo Tirk kog nazivaju predstavnikom "stare levice" i donedavni premijer, Borut Pahor, kao predstavnik "nove levice".

Dosadašnja istraživanja javnog mnenja pokazuju tako drastičnu prednost Boruta Pahora da se već pojavljuju mišljenja da će njegova pobeda u nedelju biti tako ubedljiva da će to glasanje imati "referendumski karakter".

Kranj: Protest se otrgao kontroli

(Foto: Beta)
Mirni protesti u Kranju otrgli su se kontroli i građani pokušavaju da provale u opštinsku zgradu, lete petarde i baklje.

U Kranju raste broj protestanata, sada ih je oko hiljadu, koji prema rečima jednog od njih protestuju protiv svih političkih opcija, "i levih i desnih i tačkastih", dodaju da se više ne vide ni u jednoj tražeći pravnu državu, uz plakate na kojima piše "Gotov je!".

Policijska Uprava Kranj je zamolila da se protesti prijave, ali organizatori na društvenim mrežama odgovaraju da će to učiniti kada slovenačka politička elita pokaže svoje bankarske račune kod kuće i u inostranstvu.

Na društvenoj mreži Fejsbuk, Slovenci se pozivaju da vladajućoj političkoj eliti pokažu da umeju da se zauzmu za sopstvena prava, da ne dozvoljavaju da budu deljeni i da umeju da budu jedinstveni, mnogo jedinstveniji od političke elite koju mogu da "skinu", da umeju da razmišljaju o svojoj državi i budućnosti koju joj žele.

Pored transparenata, demonstranti u Kranju nose i ruže da bi pokazali da ne podržavaju nasilje na protestima, a svi oni koji ne mogu da dođu se pozivaju da na prozore i balkone stave upaljene sveće kao znak podrške.

Uprkos tome, protesti su očito izašli iz okvira mirnih demostracija, jer pokušavaju da provale u opštinsku zgradu, vičući "Lopovi, lopovi!", "Dole sa Tirkom!", "Dole Janša!, "Dole Janković, baraba ljubljanska!" i prozivajući i svog gradonačelnika. Proteste obezbeđuje manji broj policajaca i na ulicama Kranja još uvek nema specijalne policije.

Istovremeno, danas je slovenačka Vlada prihvatila predlog Ministarstva unutrašnjih poslova da se policajcima koji budu obezbeđivali proteste građana ili koji su u sastavu posebne policijske jedinice, isplati 20 odsto povećanog opsega posla. Policajci bi trebalo da tu nagradu dobiju u okviru decembarske plate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: