Slovačka prati izručenje Sadikija

Ministarstvo spoljnih poslova Slovačke nadgleda aktivnosti tela kosovske administracije povodom zahteva Slovačke da joj se izruči narkobos Baki Sadiki.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2012.

21:22

Default images

Sadiki, kosovski Albanac sa pasošem Slovačke, uhapšen je prošlog meseca na Kosovu.

"Nećemo komentarisati odluku suda u Gnjilanu da postupak odloži za početak decembra", rekao je portparol slovačkog ministarstva spoljnih poslova Boris Gandel za slovačku agenciju TASR.

Gandel je dao ovu izjavu reagujući na vest objavljenu na slovačkom internet sajtu tvnoviny.sk prema kojoj je sudija na Kosovu odložio početak postupka za 3. decembar zato što Sadiki još nije upoznat sa presudom koja je doneta protiv njega u Slovačkoj.

Sadiki je pobegao iz Slovačke pre dve godine, a u junu je pred okružnim sudom u ovoj zemlji osuđen u odsustvu na 22 godine zatvora zbog nedozvoljene proizvodnje, posedovanja i trgovine narkoticima.

Interpol je Sadikija, šefa grupe koja je krijumčarila heroin iz Turske u Slovačku, uhapsio tek prošlog meseca na Kosovu.

Slovačka je preko Euleksa poslala zahtev Kosovu da joj izruči Sadikija. Ministarstvo spoljnih poslova Slovačke je najpre čekalo da od Ministarstva pravde dobije sveobuhvatnu dokumentaciju o ovom slučaju, koja mu je dostavljena 9. novembra.

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak komunicira o ovom slučaju sa svojim kosovskim kolegom, kao i sa kosovskim premijerom, a budući da Slovačka nije zvanično priznala nezavisnost Kosova, svi zvanični razgovori obavljaju se pod pokroviteljstvom Euleksa, navodi TASR.

Ministarstvo pravde Slovačke je prethodno, 2010. godine, poslalo zahtev Srbiji za izručenje Sadikija, a tek je sledeća vlada zatražila pomoć Euleksa u ovom slučaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: