"Japan nedovoljno zaštitio ljude"

Izvestilac UN za zdravstvena prava Anand Grover kaže da Japan nije dovoljno zaštitio zdravlje stanovništva i zaposlenih posle nuklearne katastrofe u Fukušimi.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 26.11.2012.

19:29

Default images

Grover je izjavio da je vlada isuviše optimistično gledala na opasnosti od radijacije kada su se u atomskoj centrali Fukušima delimično istopili reaktori.

Takođe je rekao da su zdravstveni pregledi ugroženih zaposlenih u toj centrali bili tek sporadični i da su se mnogi stanovnici kontaminirane oblasti oko Fukušime žalili da im vlasti nisu dopustile uvid u rezultate pregleda obavljenih posle katastrofe.

Topljenje reaktora bilo je posledica isključenja sistema za hlađenje usled cunamija koji je, nakon zemljotresa, poplavio atomsku centralu na severoistočnoj obali Japana.

Nekoliko istražnih timova, uključujući jedan poslanički, optužilo je vladu za prikrivanje činjenica o zagađenju, odnosno za odlaganje saopštenja o tome što je dovelo do nepotrebnog izlaganja stanovništva radijaciji.

Ovakvo ponašanje je takođe povećalo ionako duboko nepoverenje javnosti u vladu i nuklearnu energiju.

Mada je pohvalio sadašnje preglede evakuisanih stanovnika, Anand Grover je ukazao da je obuhvaćen tek uzak segment od dva miliona ljudi iz okoline Fukušime i da se funkcionisanje tiroidne žlezde proverava samo kod dece.

Po njegovim rečima, zdravstvenim pregledima bi trebalo obuhvatiti "sve zone pogođene radijacijom" duž najvećeg dela severoistočne polovine japanskog ostrva Honšu, a ne samo okolinu centrale.

Do sada je pregledana samo četvrtina stanovništva oblasti Fukušima.

Grover je rekao da mnogi zaposleni u centrali koji su bili angažovani na određeno vreme nisu imali pristup zdravstvenim pregledima.

"Opseg ovih pregleda je, nažalost, uzak, pošto se oslanja na ograničena iskustva černobilske (nuklearne) katastrofe (iz 1986. godine), ignorišući epidemiološke studije koje ukazuju na pojavu raka kao i drugih bolesti u slučaju izlaganja malim dozama radijacije. Černobil nije dobar primer, jer u prve tri godine posle (katastrofe) uopšte nije bilo podataka", rekao je Grover.

Zvaničnik UN je sproveo 11-dnevnu istragu u Fukušimi i drugim oblastima koju je završio danas, a izveštaj će podneti Vladi Japana.

Nuklearna katastrofa u Fukušimi dogodila se 11. marta 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: