Zagreb: Nikolić koči pomirenje

Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je da izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića ne doprinose normalizaciji odnosa u regionu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.11.2012.

18:58

Default images

"Neugodno smo iznenađeni izjavama predsednika Srbije Tomislava Nikolića, izrečenim u intervjuu objavljenom danas u dnevnom listu 'Kurir', koje nimalo ne doprinose normalizaciji odnosa u regionu i smatramo ga lošom porukom za odnose Hrvatske i Srbije", navodi se u izjavi ministarstva.

Ministarstvo je takođe odbacilo sve tvrdnje o Hrvatskoj koje je Nikolić izrekao u intervjuu.

"Hrvatska je zemlja koja poštuje i poštovaće pravosudne institucije, kao jedini mogući način funkcionisanja države. Takav stav je u temeljima uspostavljanja pravne države, koja je, između ostalog i pretpostavka članstva u EU", navodi se u izjavi.

"Neslaganje s presudom Haškog tribunala stvar je ličnog stava svakog pojedinca, pa tako i predsednika Nikolića", ističe se u izjavi i naglašava da je "Hrvatska prihvatila saradnju sa sudom, donela je i Ustavni zakon o saradnji s Haškim sudom, a sve je svoje obveze je ispunila u skladu s međunarodnim pravilima, pravom i obavezama". Ministarstvo u izjavi navodi da u slučaju Gotovina i Markač, presuda Haškog suda nedvosmisleno konstatuje da ta dva lica nisu odgovorna za ratne zločine počinjene za vreme rata na teritoriji Hrvatske i da se u operaciji "Oluja" nije radilo o udruženom zločinačkom poduhvatu.

"Podsećamo da su visoki hrvatski zvaničnici više puta naglasili kako to ne znači negiranje zločina koji su počinjeni na teritoriji Hrvatske od strane pojedinaca, ni sa hrvatske ni sa srpske strane. Takođe, smo više puta naglašavali da ni zločin ni počinilac nemaju nacionalnosti, upravo suprotno - svaki počinilac bez obzira na nacionalnost biće kažnjen za zločin koji je počinio", navodi se u izjavi.

Ministarstvo naglašava da je hrvatsko pravosuđe procesuiralo i nastavlja da procesuira pojedince osumnjičene za pojedine zločine, a da su neki od tih postupaka završili pravosnažnim presudama i krivci služe ili su odslužili zatvorske kazne.

"I još jednom želimo naglasiti - ni u kom od tih slučajeva nije optužen hrvatski ili srpski narod, odnosno Hrvati ili Srbi. Uvek se radi o konkretnim pojedincima i konkretnim zločinima", zaključuje se u izjavi.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je izjavio u intervjuu "Kuriru" da "odnosi sa Hrvatskom ne idu na dobro".

"Predsednik Hrvatske je do ove presude (Haška odluka o oslobađanju generala Gotovine i Markača) tražio razloge zašto da se ne mirimo. Sve priče da je ljut zato što sam ja rekao nešto o Vukovaru su laž. On je čekao ovu presudu. On bi sada da razgovaramo - ja kao predsednik naroda koji je činio zločine i on kao predsednik naroda koji nije ni za šta osuđen", kazao je Nikolić .

On je rekao i da je cinično što je general Gotovina pozvao Srbe da se vrate.

"Šta hoće - da se okupe i da ih još jednom protera i pobije, da završi taj posao? Da više ne traže ni imovinu. Usuđujem se da kažem - to vam je shvatanje i istine i Boga i pravde u dva naroda - u srpskom i hrvatskom", rekao je Nikolić.

"Kada je podignuta optužnica protiv Ratka Mladića za Srebrenicu, nismo čekali ni da bude osuđen, doneli smo rezoluciju u Skupštini o osudi zločina. Naša vlada je uhapsila Mladića i odvela ga u Hag. Znam, to je bio zločin i nikada neću reći da nije. Hrvati znaju da je zločin počinjen u 'Oluji' strašan, da će ih gristi dok su živi, ali slave što niko nije kažnjen za to. To je narod na pogrešnom putu, narod koji bi sada možda streljao svoje pojedince koji kažu - stanite ljudi, pa to je bio zločin", rekao je srpski predsednik.

Prema njegovim rečima, moramo da tražimo način da sa Hrvatskom sarađujemo u ekonomskim i drugim oblastima od zajedničkog interesa.

"Ali očigedno da s državom koja slavi svoj zločin ne možete iskreno, otvoreno i srdačno da sarađujete. Ne može! Ne ide! U čije ime? U ime žrtava, u ime njihove dece?", rekao je Nikolić.

Na konstataciju da će ponovo da ga optuže zbog oštrih reči, kazao je: "Pa nek me optuže. Uvek ću biti optuživan za svoje oštre reči, a Hrvati će za svoje zločine da prođu nekažnjeno".

Nikolić je ocenio i da nije u redu to što EU nije htela da optereti tom presudom Hrvatsku pred njen ulazak u Uniju, "a da smo mi proslavili ovako nešto, kao što je Hrvatska proslavila, ne bismo nikada u istoriji zaslužili da budemo članice EU".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: