"Sirijci da odluče o sudbini Asada"

Ruski premijer Dmitrij Medvedev kritikovao je priznavanje i podršku Francuske i drugih država sirijskoj opoziciji koja se bori protiv režima Bašara al-Asada.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2012.

18:36

Default images

"Sa stanovišta međunarodnog prava to je apsolutno neprihvatljivo", izjavio je Medvedev u intervjuu francuskoj novinskoj agenciji AFP i francuskom dnevniku "Figaro", koji je dao u svojoj rezidenciji u Gorkiju, uoči posete Parizu, koja počinje danas.

On je naglasio da mu se čini kao "potpuno necivilizovana želja za promenom političkog režima druge države kroz priznavanje samo jedne političke snage kao jedinog nosioca suverenosti".

"Treba pustiti sirijski narod da odluči o sudbini Asada i njegovog režima", kazao je Medvedev i istakao da "Rusija ne podržava ni Asadov režim, ni opoziciju", već da je neutralna.

Povodom vojne saradnje Rusije i Sirije, rekao je da je Rusija samo isporučila odbrambeno oružje protiv spoljne agresije.

Medvedev je istakao da Moskva strahuje da sirijski sukob ne dovede do raspada Sirije na delove, "što bi iskoristili verski ekstremisti što nije u interesu nijedne zemlje", prenosi AFP.

Inače, kako podseća francuska agencija, Francuska je prva strana država koja je priznala novoformiranu Sirijsku nacionalnu koaliciju kao jedinog predstavnika sirijskog naroda, a ubrzo zatim to je učinila i Velika Britanija.

Evropska unija, Italija, Turska i Golfski savet za saradnju su takođe priznali nacionalnu koaliciju kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda.

Medvedev je govorio i o ekonomskoj krizi Evropske unije kao "ozbiljnoj pretnji" i kazao da je Moskva prati s nervozom jer ozbiljno preti ruskim privrednim rezultatima.

On je naglasio da Rusija posebnu pažnju pridaje "slabim vezama" u evrozoni, kakve su Grčka i Španija.

Medvedev je rekao da ne isključuje mogućnost povratka u Kremlj, ali da je srećan što je na mestu premijera pod svojim mentorom, predsednikom Vladimirom Putinom.

"Ako budem imao dovoljno snage i zdravlja, ako ruski narod bude verovao u mene, naravno da ne isključujem mogućnost da se jednog dana vratim na funkciju predsednika Rusije", rekao je Medvedev i zaključio: "Nikad ne reci nikad, posebno što sam tu reku preplivao jedanput, a ona se može preplivati i dva puta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: