"Tehnički nivo neće biti štetan"

Saradnja sa Haškim tribunalom biće svedena na najmanji mogući tehnički nivo, koji neće napraviti novu štetu našoj državi, rekao je Rasim Ljajić.

Izvor: B92

Petak, 23.11.2012.

23:48

Default images

"Posle skandaloznog oslobađanja (hrvatskih generala) Gotovine i Markača, taj sud je ogolio svoje nepravedno lice", rekao je Ljajić za "Novosti" objašnjavajući šta znači tehnička komunikacija sa Tribunalom.

Ljajić, koji je predsednikNacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, je kazao da Srbija, i pored ogromne nepravde koja joj je naneta, ne može potpuno da prekine odnose sa Tribunalom.

"Država nije u poziciji da može da povuče takav radikalan potez. Zato ćemo nastaviti samo da dostavljamo potrebnu dokumentaciju tužilaštvu, ali i odbrani naših optuženika", kazao je Ljajić.

On je poručio i da Hag može da zaboravi na sve zajedničke konferencije, okrugle stolove, edukativne programe o suočavanju sa prošlošću, tribine i predavanja.

"Od toga više neće biti ništa. Na takve stvari mogu slobodno da zaborave. Ipak, važno je da ostanemo trezveni i da ishitrenim potezima ne iritiramo pogoršanje naše pozicije koja ionako nije laka. Bitno je da ne naškodimo našim optuženicima u Hagu i da oni dobijaju pravovremeno dokumente za odbranu. Nastavljaćemo i tužilaštvu da dostavljamo spise ako budemo dobijali zahteve, što nam je inače i zakonska obaveza", rekao je Ljajić.

On je kazao i da je Srbija suštinski okončala saradnju sa Hagom i da, osim dokumentacije, više nema nikakvih zahteva prema našoj državi.

"Jataci nekadašnjih haških begunaca nisu na dnevnom redu. Zahtevi za traganje za njima praktično ne postoje. To ne može biti neki novi uslov Srbiji, niti može predstavljati način političkog pritiska na našu zemlju", istakao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: