Rasmusen smirivao Lavrova

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen pokušao je da umiri Rusiju povodom plana za raspoređivanje američkog protivraketnog sistema "patriot" u Turskoj.

Izvor: B92

Petak, 23.11.2012.

23:02

Default images

On je rekao da je ta mera "isključivo odbrambena".

Rasmusen je ruskom ministur spoljnih poslova Sergeju Lavrovu rekao u telefonskom razgovoru da razmeštanje "ni na koji način nije usmereno na uvođenje zabrane letova ili ofanazivne operacije", rekla je u Briselu predstavnica NATO za štampu Karmen Romero.

Pre tog telefonskog razgovora Lavrov je izrazio "zabrinutost" Rusije i upozorio da postavljanje "patriota" može prouzrokovati "ozbiljan oružani sukob".

"Gomilanje oružja povećava verovatnoću da se ono i upotrebi", rekao je on na konferenciji za novinare.

Rasmusen je u telefonskom razgovoru rekao Lavrovu da je cilj raspoređivanja "jačanje vazdušne odbrane Turske da bi zaštitila stanovništvo i teritoriju".

"To će odvratiti moguće pretnje i time doprineti smirivanju krize na jugoistočnoj granici NATO", prenela je predstavnica.

NATO treba da početkom iduće nedelje odgovori na zahtev Turske da se postave rakete što će do tada analizirati vojni stručnjaci Alijanse, rekao je jedan diplomatski izvor.

Ako odgovor bude pozitivan što posmatrači očekuju, evropske zemlje NATO koje imaju sistem "patriot" - Nemačka i Holandija, mogu narednih nedelja dostaviti baterije Turskoj.

Rusija, decenijama partner sirijskog režima kojem dostavlja oružje, uprkos kritici Zapada, tri puta je u UN, s Kinom, blokirala rezolucije kojima je Zapad hteo da pretnjom sankcijama poveća pritisak na Damask.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: