Brejvik: Vi hoćete da se ja ubijem

Anders Brejvik optužio je zatvorske vlasti da pokušavaju da ga navedu na samoubistvo u uslovima koje je opisao kao "mini Abu Graib", zloglasni zatvor u Iraku.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.11.2012.

21:19

Default images

U pismu od 27 stranica, naslovljenom na zvaničnike zatvora Ila, čiju je kopiju dobio danas AP, Brejvik poručuje da bi, da nije izuzetno strpljiva osoba, verovatno poludeo od ovakve frustracije, ali za "svaku osobu postoje granice koje može da izdrži".

Pismo nosi datume od 15, 26 i 30 oktobra i Brejvik tvrdi da ga je poslao novinskoj agenciji AP, Međunarodnom pres centru u Oslu, nekim norveškim medijima i Organizaciji za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešenel.

Brejvik je naveo i da ga frustriraju čuvari koji ne poštuju njegov pažljivo isplaniran dan u kome su njegove aktivnosti izračunate u minut, da mu smeta što ga nadgledaju dok koristi četkicu za zube i električni brijač i što čuvari nervozno tapkaju nogama za to vreme pa mora da požuri.

Kao odgovor na njegovo pismo, Elen Bjerk, portparolka zatvora Ila, izjavila je da mu posle pisma zatvorske vlasti nisu umanjile restrikcije, osim što je nedavno dobio normalno penkalo.

Abu Graib, kako podseća AP, ozloglašeni je zatvor u Iraku koji je postao poznat širom sveta 2004. kada su svet obišle fotografije na kojima američki vojnici zlostavljaju zatvorenike.

Brejvik je prošle godine ubio 77 osoba u Oslu i na ostrvu Utoja. Prvo je aktivirao automobil-bombu ispred vladinih kancelarija u Oslu i u toj eksploziji je poginulo osam osoba, a zatim se odvezao na ostrvo Utoju gde je ubio 69 osoba u letnjem kampu omladinskog krila vladajuće Laburističke stranke.

Sud u Oslu je u julu 2011. osudio Brejvika zbog terorizma i ubistvo sa predumišljajem na 21 godinu zatvora, kaznu koja se može produžiti ukoliko se ustanovi da on predstavlja pretnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: