Evakuacija Palestinaca iz Gaze

Pripadnici Hamasa evakuisali su Palestince iz pogranične zone u pojasu Gaze, nakon što je jedan mladić poginuo, a još nekoliko ih je ranjeno.

Izvor: B92

Petak, 23.11.2012.

20:40

Default images

To se desilo dva dana nakon uspostavaljanja prekida vatre. Prethodno su egipatski posrednici apelovali na obe strane da očuvaju primirje kojim je okončano osam dana krvavih sukoba.

Izraelska armija je saopštila da je oko 300 Palestinaca prišlo graničnoj ogradi na jugu pojasa Gaze.

Neki su navodno pokušali da probiju ogradu i vojnici su najpre pucali u vazduh u znak upozorenja, pa posle u noge, pošto Palestinci nisu otišli.

Jedan naoružani Palestinac uhvaćen je na izraelskoj teritoriji i vojnici su ga vratili u Gazu.

Bezbednosni zvaničnici Hamasa prišli su graničnoj ogradi bliže nego ikada pre i odveli ih, rekli su očevici, uključujcuhi i fotoreportera Rojtersa.

Palestinski bezbednosni izvori na koje se poziva Rojters potvrdili su da se to desilo, istakavši da "postoje instrukcije da se primeni dogovor i da se u isto vreme zaštite ljudi", odnosno "instrukcije su da se dozvoli ljudima da priđu graničnoj ogradi".

Portparol Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je da "raspoređivanje pripadnika nacionalne bezbednosti na granicama jeste primena dogovora (o primriju) kako bi se obezbedila zaštita farmerima u tom području".

On je optužio Izrael za kršenje primirja i najavio da će se žaliti Kairu, koji je posredovao da se primirje sklopi.

Hitna pomoć je saopštila da je 23-godišnji Anvar Kdeih pogođen u glavu kada je prišao bezbednosnoj ogradi koja ide duž granice pojasa Gaze, u području koje je Izrael odavno proglasio zabranjenom zonom za Palestince.

Rođak ubijenog Anvara rekao je Rojtersu da je on pokušavao da istakne zastavu Hamasa na ogradu i dodao da je izraelski vojnik tri puta pucao u vazduh pre nego što ga je pogodio.

Prekidom vatre objavljenim u sredu uveče označen je kraj osam dana sukoba u kojima su poginula 163 Palestinaca i šestoro Izraelaca.

Na osnovu uslova primira, Palestinci i Izraelci su pristali da okončaju neprijateljstva.

Međutim, u kratkom dokumentu detalji o prilasku napetoj graničnoj zoni ostavljeni su da se razrade kasnije.

Od izraelske vatre danas je ranjeno još šest Palestinaca, a jedan je ranjen juče kada je oko 200 palestinskih izgrednika prišlo ogradi, kako je saopštila izraelska armija.

Izraelska vojska stalno patrolira graničnim područjem i tvrdi da su se njene snage našle na udaru pojačanih napada ove godine i da su teroristi podmetali eksplozivne naprave i jednom ispalili protivtenkovsku raketu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: