Šabić: Nivo korupcije se smanjuje

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je da je transprentnost vlasti najbolji način borbe protiv korupcije.

Izvor: B92

Petak, 23.11.2012.

19:40

Default images

"Iskustvo drugih zemalja pokazuje da je najuspešnija borba protiv korucije ona koja se zasniva na radikalnom podizanju transparentnosti vlasti, a svi drugi oblici borbe nisu dali zadovoljavajući rezultat", rekao je Šabić na okruglom stolu "Transparentnost lokalnih organa vlasti: uloga medija i značaj slobodnog pristupa informacijama".

On je ocenio da se nivo korupcije u društvu drastično smanjuje, ako je obezbeđena mogućnost da svaki građanin lako prati "tok svakog dinara javnog novca".

"Predstavnici državnih institucija nemaju samo obavezu da dostavljaju informacije od javnog značaja na zahtev medija ili građana, već da svoj rad učine u toj meri transparentnim da svako do tih informacija može da dođe i bez toga. To je u vreme interneta i modernih tehnologija tehnički vrlo jednostavno učiniti ako postoji volja", rekao je Šabić.

Govoreći o finansiranju medija od države i lokalnih samouprava, Šabić je kazao da moraju da postoje jasni principi i da bude definisan javni interes kako se mediji ne bi finansirali na osnovu prijateljstva, stranačkih veza i slično.

Šefica Medijskog odeljenja OEBS-a Dragana Nikolić Solomon rekla je da su građani nezadovoljni izveštavanjem medija i na lokalnom nivou.

"Urednici medija se menjaju u skladu s promenom lokalne vlasti, a jedini kriterijum je da budu politički podobni. Podobni mediji se finansiraju dok nepodobni odumiru", rekla je Dragana Nikolić Solomon.

Prema njenim rečima, u velikom broju slučajeva lokalni mediji koriste se za to da pristrasno i nekritički prenose informacije o radu lokalnih samouprava.

Okrugli sto je održan u organizaciji OEBS-a, američkog Nacionalnog demokratskog instituta (NDI), kancelarije poverenika i Skupštine opštine Ruma, a prisustvovali su i predstavnici vlasti i medija, kao i predstavnici nevladinog sektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: