Žalbe zbog prekomponovanja vlasti

Nakon formiranja lokalnih parlamenata i prekomponovanja vlasti u nekim opštinama u Vojvodini, opozicione stranke su Upravnom sudu u Beogradu podnosile žalbe.

Izvor: B92

Petak, 23.11.2012.

17:05

Default images

Naime, te stranke smatraju da je na sednicama prekršen zakon.

Neke od tih tužbi, to jest tužbe opštine Bačka Palanka i grada Zrenjanina sud je odbacio kao neblagovremene.

Da li pošta u Bačkoj Palanci radi nedeljom - pitanje je koje već neko vreme muči opozicione odbornike u ovoj vojvođanskoj opštini. Sednica lokalne skupštine, koja je, prema njihovim rečima, sporna, završena je u subotu 13:30h, i tvrde da u roku od 24 sata fizički nije bilo moguće poslati žalbu preporučenom pošiljkom. Ipak, postojala je još jedna opcija...

"Na sajtu Upravnog suda piše da se pismene žalbe i svi podnesci predaju neposredno na pisarnici Upravnog suda u Beogradu, na adresi Nemanjina broj 9 i da rad sa strankama ograničen na vreme od 7 do 15:30. Mi to fizički nismo mogli predati i mislimo da je to evidentno kršenje naših prava, jer je odlukom suda utvrđeno da je nedelja ipak radni dan", kaže Branimir Kuzmančev iz DS u Bačkoj Palanci.

Još jedna opoziciona stranka smatra da je oštećena - u pitanju je Liga socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu. Veoma burna sednica, na kojoj je koalicija oko Srpske napredne stranke preuzela vlast u ovom gradu, održana je 6. jula i nakon nje su pojedini odbornici uložili žalbu Upravnom sudu.

Tvrde da su čekali skoro 80 dana na odluku suda, koja ih je, na kraju, neprijatno iznenadila.

"Ne želim da ulazim u odluku Upravnog suda, ne želimo to da komentarišemo, sudovi su autonomne institucije, ali se postavlja pitanje: Ako je nešto neblagovremeno, i to praktično ustanovljeno već 9. jula, zašto je onda 9-10 dana kasnije stigla na adresu svih odbornika koji su potpisali tu žalbu, a mislim da nas je 32, informacija da dopunimo žalbu? Ako je nešto neblagovremeno, odmah se stavlja sa strane i ne raspravlja se", ističe Aleksandar Marton iz zrenjaninskog LSV-a.

U Upravnom sudu je za B92 potvrđeno da su obe pomenute žalbe odbačene kao neblagovremene, ali i da je radno vreme suda tokom izbornog procesa bilo vanredno.

"Imajući u vidu da su Zakonom o lokalnim izborima propisani kratki rokovi za podnošenje žalbi na odluke skupštine jedinice lokalne samouprave od 24 i 48 časova, Upravni sud je zbog tih kratkih rokova bio pripravan da svakog dana u nedelji tokom celog izbornog procesa, i nakon istog, prima žalbe", saopšteno je iz tog suda.

I Demokratska stranka u Bačkoj Palanci i Liga socijaldemokrta Vojvodine u Zrenjaninu smatraju da su oštećene, pa zbog toga najavljuju obraćanje višim domaćim, ali i međunarodnim instancama. Do tada, iz protesta, ni jedna ni druga, ne učestvuju u radu lokalnog parlamenta. Ipak, iz LSV-a najavljuju da se uskoro vraćaju u odborničke klupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: