Ekonomist: Balkan advokatski raj

Za advokate na Balkanu nikada nije bilo boljih vremena, tvrdi britanski "Ekonomist" podstaknut suđenjima u Hrvatskoj, Srbiji i na Kosovu i presudom Gotovini.

Izvor: Beta

Petak, 23.11.2012.

16:44

Default images

Za područje Balkana u listu je izneto viđenje da je tamo "glavna vest ko je u zatvoru, ko je iz njega izašao, ili kome će se suditi".

U tekstu "Pravda u Hrvatskoj - politički odjeci nekoliko sudskih odluka", piše da su se generali vratili kući kao heroji i da bi Gotovina mogao ući u politiku kao desničarski političar blizak katoličkoj crkvi.

Konstatuje se da je oslobađanje generala "u Hrvatskoj izazvalo ekstazu, a u Srbiji ogorčenje".

"Za Hrvate presuda dokazuje da je njihova borba protiv Srba bila bezgrešna - Srbi su je dočekali s besom", prenose hrvatski mediji pisanje "Ekonomista", koji podseća i na ocenu predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića da presuda "omalovažava srpske žrtve i čini ih bezvrednim".

Ističući kako su Srbi oduvek verovali da je Haški tribunal antisrpski, ugledni list je uveren da niko više u Srbiji ne očekuje osuđujuću presudu bivšem kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju i još dvojici pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, koja će biti izrečena 29. novembra.

"Ako sud nije mogao dokazati udruženi zločinački poduhvat u Hrvatskoj, kako će dokazati da je postojao u slučajevima Ratka Mladića i Radovana Karadžića", pitanje je koje zanima i "Ekonomist", uveren da je pomirenje jedan od zadataka suda Ujedinjenih nacija.

Kao primere za tezu o 'advokatskom raju", list podseća i na mnoštvo istraga i suđenja bivšim i aktuelnim političkim funkcionerima na Balkanu - nekadašnjem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, bivšem ministru u Vladi Srbije Oliveru Duliću, kosovskom političaru Fatmiru Ljimaju i prvom potpredsedniku hrvatske vlade Radimiru Čačiću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: