"IBM će pomoći Srbima na KiM"

Šef pregovaračkog tima Beograda u tehničkom dijalogu s Prištinom Dejan Pavićević izjavio da se priprema postavljanje montažnih objekata na prelazima.

Izvor: B92

Petak, 23.11.2012.

16:18

Default images

On je istakao da se u Briselu ove sedmice razgovaralo o sprovođenju Sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima (IBM).

"Na poslednjem sastanku u Briselu se razgovaralo o tehničkim detaljima same realizacije sporazuma o IBM, od toga koliko kojoj strani treba kontejnera u kojima će raditi službe, pa do toga kako rešiti pitanja struje, vode, telekomunikacija. Razgovaralo se i o tome kako će izgledati procedure, odnosno kako da se olakša i ubrza prolaz lica, vozila i robe", objasnio je Pavićević u izjavi Tanjugu.

Šef beogradskog tima je rekao da se priprema teren za postavljanje kontejnera na prelazima i dodao da očekuje da će svi radovi biti završeni do 10. decembra, kada bi puna primena sporazuma trebalo da počne.

"Sledeća faza će ići malo kasnije, na ostalim prelazima, tako da se nadam da će taj rok biti ispoštovan", rekao je Pavićević i napomenuo da će u zavisnosti od protoka ljudi i robe na prelazima na njima biti postavljeno od četiri do osam kontejnera na svakoj strani.

Nezadovoljstvo Srba sa severa Kosova zbog primene dogovora na prelazima Jarinje, Merdare i Končulj ne jenjava, zbog čega najavljuju nove blokade, a Pavićević im poručuje da će im prelazi upravo pomoći da im život bude lakši.

"U stalnom smo kontaktu sa Srbima sa severa Kosova i razumem njihovu zabrinutost i nepoverenje, ali stalno pokušavamo da im objasnimo kako će to zapravo funkcionisati, te da neće izazvati nikakve poremećaje. Čak će im možda biti i lakše i možda će se osećati manje odvojenim od ostatka Srbije", istakao je Pavićević.

On im je poručio da sačekaju i vide na koji način će prelazi funkcionisati i dodao da Srbija radi sve da im olakša život na Kosovu i Metohiji, pa i prelaz preko tih punktova.

Na pitanje da li će oni biti uključeni u naredne faze tehničkih razgovora, kako je to ranije najavljivano, Pavićević je rekao da su Srbi sa severa to odbili, iako su bili pozvani.

"Oni tvrde da rešenja koja su doneta nisu povoljna po njih i ne žele da učestvuju u implementaciji, ali su izrazili želju da imaju svog predstavnika u političkom dijalogu", naglasio je Pavićević.

Nova runda tehničkog dijaloga trebalo bi da bude sledeće sedmice, a kada se završi dijalog o IBM, Pavićević očekuje da će početi razgovori o telekomunikacijama i energetici.

"Dok se ne završi rešavanje svih pitanja u vezi sa IBM, mislim da otvaranja novih tema neće biti. Posle toga će, najverovatnije, uslediti i prvi razgovor na temu energetike i telekomunikacije", naveo je on.

On, inače, ne očekuje probleme kad na dnevni red budu došle teme iz oblasti telekomunikacija i energetke, ali očekuje teške razgovore.

"Biće tu dosta oprečnih stavova i neslaganja, zato i pregovaramo. Da imamo iste pozicije, ne bismo imali o čemu da razgovaramo. Mislim da postoji dovoljno prostora da se nađe neko rešenje. Intenzivno razgovaramo sa ministarstvima za telekomunikacije i energetiku, relevantnim kompanijama, EPS i Telekom Srbija, pa ćemo napraviti platformu o tome kako i šta bi bilo najpovoljnije po interese Srbije", napomenuo je Pavićević.

Pavićević je poručio da ne očekuje da će tim razgovorima obe strane biti zadovoljne, ali da treba, kako je istakao, "da nađemo neko rešenje koje će opet pružiti nešto što će biti najbolje za interese Srbije, naših elektroenergetskih, telekomunikacionih sistema, ali i stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: