Čomski: SAD stoje iza napada na Gazu

Ugledni američki filozof Noam Čomski izjavio je u intrervjuu Agenciji Anadolija da se iza izraelskih napada na Gazu krije SAD i ocenio da se radio o zločinu protiv čovečnosti. Takođe, istakao je Čomski, nasilje koje sprovodi izraelska vlada "nikako se ne može shvatiti kao opravdan postupak".

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2012.

14:00

Default images

Čomski je rekao da Sjedinjene Američke Države decenijama otvoreno podržavaju Izrael, te da "zatvaraju oči pred napadima snaga te države na Gazu".

"Amerika ne samo da podržava, nego i direktno učestvuje u izraelskim napadima na Gazu. Ti napadi se izvode oružjem iz SAD-a i uveliko zavise od ekonomske, vojne i diplomatske podrške SAD-a"”, kazao je ovaj eminentni američki intelektualac.

Čomski je istakao i da "Izrael ne bi mogao ništa učiniti na Bliskom Istoku sve dok ne dobije odobrenje političkog establišmenta SAD-a".

"To je tako sve od 1967. godine. Izrael ne može učiniti mnogo bez odobrenja SAD-a. Jer, kada Amerika naredi da neka operacija može biti okončana ili da uopšte ne bude pokrenuta, Izrael se onda pokorava. Naravno, postoje i izuzeci, ali ovo je pravilo koje smo do sada imali priliku gledati na terenu", istakao je Čomski.

On dalje tvrdi da bi takva politička strategija SAD-a mogla rezultirati "povećanjem mržnje, nepoverenja i straha između muslimanskog i zapadnog sveta". “Zaista, postoji izgledna mogućnost da takav globalni pristup SAD-a proširi antagonizme, mržnju, te produbi ionako duboke tenzije između muslimanskog i zapadnog sveta”, tvrdi Čomski.

Takođe, on dodaje da SAD uopšte ne obraća pažnju na mišljenja i stavove drugih naroda u svetu. "Ako pogledate kroz istoriju, videćete da Amerika, kao i većina ostalih imperijalističkih sila, ne mari mnogo za javno mjenje u svetu, sve dok je javnost pod strogom kontrolom političkih struktura”, smatra Čomski.

On napominje da poslednji napadi na Gazu nisu ništa novo jer se slični napadi već godinama odvijaju pred očima sveta. Prema njegovom mišljenju, u napadima indirektno učestvuje i Amerika. "Već decenijama SAD i Izrael čine neprestane napade protiv naroda Gaze, generalno protiv Palestinaca. Samo se priroda napada menja, zavisno od okolnosti na terenu", objašnjava Čomski.

Prema njegovim rečima, poslednji napadi Izraela na Gazu najbolji su dokaz terorističkog režima koji "ne dozvoljava svom neprijatelju prostor za egzistenciju", zbog čega se, kako dodaje, situaciju u kojoj se nalazi Gaza može uporediti sa životinjom u kavezu.

"Kada životinja u kavezu više ne može izdržati kaznu, pa podigne glavu, napad na nju eskalira. To je bio slučaj sa ranijim, ali i aktuelnim napadima Izraela na Gazu. Izgovor Izraela je da životinje čine kriminalna dela. To je možda nekada i istina. Ali, to bi bilo isto da ste partizanima prigovarali što su se suprotstavili nacistima ili Mađarima što su se oduprli sovjetskoj invaziji”, ocenio je Čomski.

Čomski je povukao i paralelu između uloge međunarodne zajednice u Gazi danas, odnosno u Bosni i Hercegovini 90-tih.

"Ova dva slučaja su vrlo različita po svom karakteru. Ali, nakon dešavanja na Balkanu i u ostatku sveta termin 'međunarodna zajednica' izgubio je svoj smisao i postao beskoristan. To je postao iskrivljen termin, ponajviše zbog političkog delovanja SAD-a i onih koji se slažu s njima", istakao je ovaj ugledni američki profesor za agenciju Anadolija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: