Godinama predavač s lažnom diplomom

Sonja Blagojević Kragulj (44) iz Kraljeva predavala je sa falsifikovanom diplomom 18 godina đacima OŠ "Milan Hadžić" iz Vojke engleski jezik, pišu "Novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 19.11.2012.

21:46

Default images

Ona je punih 18 godina predavala najpre sa falsifikovanom potvrdom, a zatim i diplomom Pedagoškog fakulteta iz Mostara u koji nogom nije kročila.

Slučaj lažne profesorke otkrila je koleginica koja je zbog nje, kao višak, dobila otkaz.

Sada kada je pukla bruka i klupko odgovornosti počelo da se odmotava "vruć kesten" jedni drugome prebacuju direktor škole, Školski odbor i prosvetni inspektor.

Po saznanju da je razotkrivena, lažna profesorka, preko noći, spakovala se i nestala bez traga, piše ovaj list. Policija je raspisala poternicu za odbeglom "profesorkom" i napisala krivičnu prijavu. Davne 1994. na konkurs za upražnjeno mesto profesora engleskog jezika u Osnovnoj školi "Milan Hadžić" prijavila se i kao jedini kandidat primljena je Sonja Kragulj.

Prilikom prijema umesto diplome priložila je uverenje Pedagoškog fakulteta u Mostaru o kvalifikaciji pedagog-nastavnik stečenoj 1987.

Diplomu je trebalo da dostavi kasnije kada bude putovala u Mostar. Kako je vreme prolazilo u zaborav je pala diploma profesorke engleskog. Smenjivali su se direktori i opštinski prosvetni inspektori uzimajući sve "zdravo za gotovo". Tako se godinama "provlačila" lažna profesorka Sonja čiju diplomu niko više niti je spominjao niti tražio.

Ali, smanjenjem broja učenika pojavio se višak broja profesora engleskog. Mlađa koleginica je dobila otkaz u odnosu na iskusniju Sonju. Otpuštena se žalila, a kako bi sumnjivcima "zatvorila usta" u školi su od Sonje tražili diplomu na uvid i ona je otišla u Mostar. Došla je sa diplomom sa Pedagoškog fakulteta.

Sumnje o verodostojnost Sonjinog kako uverenja tako i diplome pokazale su se opravdanim - razotkrio je lažnu profesorku Nebojša Lozić, advokatski zastupnik profesorke koja je dobila otkaz.

Radi provere otpuštena profesorka i advokat "su presavili tabak" i preko Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine tražili su verodostojnost uverenja i diplome Sonje Blagojević Kragulj.

U odgovoru iz Ministarstva koji su dobili stoji "...nije utvrđen bilo kakav dokaz studiranja studentice imenom Sonja (Branko) Blagojević niti kroz knjige upisanih studenata, niti kroz postojanje dosijea koji glasi na to ime..."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: