Dačić: Da je Srbija jaka...

Ivica Dačić kaže da će Srbija preispitati saradnju sa Hagom, kao i da je dovedeno u pitanje eventualno povlačenje tužbi za genocid između Srbije i Hrvatske.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 19.11.2012.

15:31

Default images

"Ne možemo sada da pucamo sebi u glavu, ne možemo da kukamo ni kao Kalimero, zato što je međunarodna zajednica nepravedna. Da je Srbija jaka, nikad se ovo ne bi desilo", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Skupštini Vojvodine u Novom Sadu.

On je rekao da je Haški tribunal oslobađajućom presudom hrvatskim generalima Antu Gotovini i Mladenu Markaču, optuženima za ratne zločine u akciji "Oluja" 1995, vratio Balkan u devedesete godine prošlog veka.

Dačić je izjavio i da je posle oslobađajućih presuda hrvatskim generalima dovedeno u pitanje eventualno povlačenje tužbi za genocid, koje su Hrvatska i Srbija podnele Međunarodnom sudu pravde.

On je rekao da je presudom Haškog tribunala Balkan vraćen u devedesete godine i odnose koji su tada postojali u regionu i da je tom presudom zadat težak udarac procesu regionalnog pomirenja, pa i mogućnosti da tužbe budu i povučene.

Dačić je istakao da Hrvatska posle presude u Hagu nema razloga da povlači svoju tužbu za genocid.

"Ovim što je učinjeno Hag je vratio Balkan u devedesete godine. Kakav je to proces pomirenja ako svako ne odgovara za svoje zločine i ako su neke žrtve bezvredne?", upitao je on.

Na pitanje kako se presuda odražava na odnose Srbije i Hrvatske, Dačić je rekao da nikakav odnos nije ni postojao.

"Šta, kao imali smo super odnose, pa će se ovo na njih odraziti? Nismo imali nikakav odnos. Oni nisu ni želeli da se sretnu sa nama i stalno su ispostavljali neke uslove", rekao je premijer, navodeći da je on sam više puta bezuspešno zvao hrvatskog premijera Zorana Milanovića.

On je, međutim, rekao da Srbija mora da prihvati realnost, te da želi da razvija odnose i da ne može da izigrava uvređenog, iako bi to s pravom činila.

"Mi jesmo i cela Srbija je ogorčena. Kada je Gotovina rekao da je iznenađen presudom, kada je direktorka za humanitarno pravo Nataša Kandić osudila tu presudu, šta tek ja treba da kažem? Ali ja biram reči zbog Srbije, iako bih lično svašta rekao", poručio je Dačić.

On je naglasio da nikako ne treba ulaziti u kolektivnu histeriju i samoizolaciju, jer jedino jaka Srbija može da se odbrani.

Dačić je naveo i da presuda Haga zapravo i nema veze sa odnosima Srbije i Hrvatske i da je pravi problem u tome što Hrvatska veliča "Oluju", i što je presuda tribunala tu akciju učinila legalnom i legitimnom.

"Nije nama stalo da Gotovina bude u zatvoru, već nam je bitno da neko odgovara. Zar 200.000 proteranih i više hiljada žrtava nije zaslužilo ni da neko bude osuđen makar jedan jedini dan? Šta da govorim o međunarodnom pravu", kazao je Dačić.

Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić zakazao je za april javnu raspravu u UN o ad hok tribunalima. On je naveo da je oslobađajućom presudom hrvatskim generalima nanet udarac ugledu UN.

U međuvremenu, Gotovina je u intervjuu "Kuriru" izjavio da proterani Srbi "treba da se vrate u Hrvatsku, jer je to njihova domovina".

Dačić je, zajedno s ministrom pravde Nikolom Selakovićem i predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom, učestvovao na konstitutivnoj sednici Pokrajinskog saveta za bezbednost u Novom Sadu. On je izneo podatke o bezbednosti i rezultatima rada MUP-a na teritoriji pokrajine, navodeći da je bezbednosno stanje u Vojvodini stabilno i da nema ozbiljnijeg ugrožavanja građana niti ustavnog poretka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

200 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: