Mursi: Prekid vatre uskoro moguć

Egipatski predsednik Muhamed Mursi rekao je da ima nekih nagoveštaja da bi uskoro mogao biti postignut prekid vatre između Izraela i Palestinaca u pojasu Gaze.

Izvor: Tanjug

Subota, 17.11.2012.

23:39

Default images

On, međutim, nije dao nikakve čvrste garancije za to.

Egipat je posredovao neformalnom prekidu vatre u oktobru, koji je tada propao, a sada zvaničnici te zemlje radi na novom dogovoru, navodi Rojters.

"Postoje neke indikacije da ima mogućnosti za prekid vatre uskoro, ali mi nemamo čvrste garancije", kazao je Mursi na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kairu sa turskim premijerom Tajipom Erdoganom.

Izraelski TV kanal dva javio je da Izrael trenutno pregovara o prekidu vatre s Palestincima iz pojasa Gaze, koji bi trebalo da stupi na snagu i da dogovor podržavaju Turska, Katar, Egipat i SAD.

Međutim, u kabinetu izraelskog premijera su porekli izveštaje da je Izrael poslao zvaničnika u Kairo da pregovora.

Samo nekoliko sati ranije general major Tal Ruso, zadužen za južnu izraelsku komandu, najavio je da će Izrael nastaviti operaciju u Gazi dok ne postigne svoje ciljeve, kako je rekao, uništenja arsenala raketa koji preti civilima.

"Tokom operacija uništili smo neke od masivnih arsenala terorista uperenih na izraelske civile i operacija još nije završena. Ona će se nastaviti još nekoliko dana", kazao je on.

Na novinarsko pitanje da li je kopnena ofanziva mogućnost, on je odgovorio je "apsolutno".

Visoki zvaničnici Hamsa su predstavili svoje uslove za prekid vatre na sastanku u Kairu. Oni su, između ostalog, tražili od Egipta da obezbedi da Izrael zaustavi ubistva lidera Hamsa.

U međuvremenu je nekoliko stotina Izraelaca protestovalo u Tel Avivu protiv vojne operacije, zahtevajući momentalni prekid vatre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: