Irska: Skup za prava na abortus

Oko 10.000 ljudi izašlo je na ulice Dablina i minutom ćutanja odalo poštu Indijki koja je nedavno preminula jer joj nije bilo dozvoljeno da abortira.

Izvor: B92

Subota, 17.11.2012.

22:48

Default images

Okupljeni, koji su nosili fotografije preminule Savite Halapanavar, u šetnji ulicama glavnog grada zaustavili su se ispred rezidencije premijera Ende Kenija, gde su palili sveće, tražeći da vlada garantuje pravo na abortus u situacijama koje su opasne po život, javio je AP.

Halapanavar (31), koja je živela i radila kao zubarka u Irskoj, preminula je od trovanja krvi krajem oktobra, u 17. nedelji trudnoće, nakon što je dovezena u bolnicu sa jakim bolovima na početku pobačaja.

Doktori su odbili njen zahtev da izvrše abortus sve dok srce fetusa nije prestalo da kuca tri dana kasnije.

Suprug preminule žene i aktivisti tvrde da bi Halapanavar možda preživela da je fetus uklonjen ranije.

Abortus je zakonom zabranjen u Republici Irskoj, odakle godišnje oko 4.000 do 5.000 žena odlazi u Englesku da bi prekinulo trudnoću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: