Godišnjica "plišane revolucije"

Česi su 23. godišnjicu "plišane revolucije" i 79. godišnjicu protesta studenata protiv nacista obeležili demonstracijama protiv vlade i čeških zvaničnika.

Izvor: Beta

Subota, 17.11.2012.

22:01

Default images

Protest je održan pod parolom "Demokratija ne izgleda ovako".

Prvi put, najviši zvaničnici na čelu sa predsednikom Klausom su na putu do mesta na Narodnom bulevaru, gde se nalazi spomenik studentima čiji je mirni protest policija brutalno rasturila, prolazili pored protestnih plakata na kojima su aktuelni lideri prikazani kao nekadašnji režimski policajci.

"Vi ste najveći lopov koji je pokrao ovu zemlju. Jednom ćete stati pred pravedan sud za to što ste ekonomski uništili zemlju", vikao je danas na predsednika Češke koji je na visokim državnim funkcijama od plišane revolucije, jedan mladić sa češkom zastavom.

Pristalice predsednika Klausa pokušale su da nadglasaju proteste njegovih protivnika skandiranjem "Živeo Klaus", a mladića je odvela policija.

Obeležavanje godišnjice počelo je tradicionalno pre podne, polaganjem venaca ispred Hlavkovog studentskog doma u Pragu, kao odavanje pošte studentima koji su se na velikim demonstracijama u jesen 1939. godine u Pragu suprotstavili nacističkoj okupaciji.

Dva dana nakon što je sahranjen jedan od studenata povređenih u antinacističkom protestu, 17. novembra 1939, nemačka okupaciona vlast naredila je da se zatvore svi češki fakulteti, devetorica vođa studentskog protesta su pogubljena, a 1.200 je odvedeno u nemačke koncentracione logore.

Studenti koji su pola veka kasnije započeli "plišano" demontiranje komunizma u Čehoslovačkoj, svojim legalnim pohodom koji je policija tada bez povoda rasterala obeležavali su upravo 50. Godišnjicu protesta studenata protiv nacista.

"Čini mi se da živimo u eri koju bih nazvao era zaboravljanja i gestova. Tzv. politička korektnost i običaj da se zadovolji verbalnim izvinjenjima koje je lako izgovoriti vodi ka društvu gestova, a ne društvu autentičnih stavova. Aplaudira se gestovima a ne delima, principijelnosti i doslednom ponašanju i delanju", kazao je Klaus.

Pražani masovno dolaze da polože cveće i zapale sveće na Narodnom bulevaru, a na poziv sindikata i nevladinih organizacija iz inicijative Stop vladi, hiljade Čeha okupile su se popodne na Vaclavskom trgu u Pragu na demonstracijama "Demokratija ne izgleda ovako".

Transparenti koji nose ispisani su parolama "Hoćemo vladu za ljude a ne vladu NADljudi" ili "Riba smrdi od glave".

"Da li ste zveckali ključevima za to da ljudi gube posao, širi se beda i krade javna imovina", podsetila je okupljene predstavnica sindikata u prosveti na 17. novembar 1989. godine, kada su stotine hiljada Čeha i Slovaka na ulicama zveckalw ključevima šaljući poruku čehoslovačkim komunistima da im je "odzvonilo".

Prema procenama organizatora, na Vaclavskom trgu se okupilo oko 20.000 ljudi.

Češka ekstremna desnica zbog sindikalnih demonstracija danas je za svoj protest protiv vlade odabrala drugi najveći ceški grad - Brno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: