Veterani odali počast u Srebrenici

Grupa ratnih veterana iz Srbije i BiH posetila je Srebrenicu i u memorijalnom centru u Potočarima odala počast Bošnjacima ubijenim u genocidu 1995. godine.

Izvor: B92

Subota, 17.11.2012.

20:16

Default images

Poseta je organizovana povodom obeležavanja Međunarodnog dana tolerancije i sa željom da se zločin u Srebrenici više nikada ne ponovi.

"Ono što ova grupa ljudi čini je preuzimanje lične odgovornosti i mislim da to ima simbolično značenje za našu regiju i da je to ono što je potrebno", izjavio je Nenad Vukosavljević, koji je u Srebrenicu stigao iz Beograda.

Kazao je kako je gubitak svakog ljudskog života tragedija, i da je "srebrenički zločin poseban" jer je njegove razmere teško pojmiti.

Mirovni aktivista Centra za nenasilnu akciju iz Sarajeva Adnan Hasanbegović podsetio je kako se susreti veterana, odnosno zajednički obilasci stratišta, organizuju već dvanaest godina.

"To mi daje nadu da bismo ubuduće više ovakvih stvari mogli raditi zajedno i time u našim društvima pokušati izgraditi zajedničku kulturu sećanja", kazao je Hasanbegović.

Članice udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa" pozdravile su dolazak ratnih veterana iz Srbije, ocenivši da on ima veliko simboličko značenje i ohrabrenje članovima porodica žrtava.

"Volela bih da su došli i političari i da se i oni iskreno poklone žrtvama genocida", kazala je Hatidža Mehmedović iz udruženja srebreničnih majki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: