Irak: U eksploziji poginulo 7 šiita

Najmanje sedam stranih šiitskih hodočasnika danas je poginulo, a 25 je povređeno kada je eksplodirao automobil-bomba u iračkom gradu Baladu.

Izvor: Tanjug

Subota, 17.11.2012.

15:58

Default images

Eksplozivna naprava detonirana je u blizini jednog restorana u predgrađu Balada, 80 kilometara severno od Bagdada.

Poginuli su hodočasnici iz Irana i Pakistana koji su se vraćali iz svetog šiitskog grada Samare, javio je Rojters.

Lokalni policajac je rekao da je napad izvršen na parkingu ispred restorana gde su bila parkirana tri autobusa sa hodočasnicima.

Šiitski muslimani proslavljaju Ašuru, kojom se obeležava smrt imama Huseina, jedne od najvažnijih ličnosti šiitskog verovanja, koga je usmrtila vojska halife Jazida 680. godine.

Milioni ljudi posetiće grad Karbalu, a vrhunac rituala Ašure ove godine je 25. novembar.

Pored snaga bezbednosti, od pada režima Sadama Huseina u kome su dominaciju imali suniti, šiitska većina u Iraku je glavna meta sunitskih oružanih grupa.

Sektaško nasilje je znatno opalo otkako je vrh dostiglo 2006. i 2007. godine, ali su napadi i dalje česti, naveo je AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: