Bugarska: Traže ostavku vlade

Na hiljade ljudi u Sofiji demonstriralo je danas protiv mera štednje. Oni su pozvali Vladu Bugarske da podnese ostavku, prenosi Rojters.

Izvor: Tanjug

Subota, 17.11.2012.

15:49

Default images

U jednom od najvećih protesta u Bugarskoj u proteklih nekoliko godina, demonstranti su negodovali zbog oslabljene privrede.

Pristalice opozicione Bugarske socijalističke partije (BSP) ispunili su trg Aleksandar Nevski ispred sofijske centralne pravoslavne crkve pozivajući vladajuću partiju Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) da ode s vlasti.

"Naš cilj je da oživimo Bugarsku, jer je za vreme vladavine GERB-a zemlja unazađena na desetine godina", rekao je vođa BSP Sergej Stanišev.

Posle više od tri godine vladavine, popularnost vlade desnog centra je na najnižem nivou zbog kresanja budžeta usled čega su smanjeni domaća potrošnja i privredni rast, navdodi britanska agencija.

"Ovde smo da izrazimo nezadovoljstvo zbog strogih mera štednje, i zbog korupcije", rekla je 54-godišnja učesnica protesta, hemičarka Helena Todorova.

"Vlada treba da ode jer je očigledno da ne može da reši probleme zemlje", smatra ona.

Neuspeh da se podigne životni standard u najsiromašnijoj zemlji Evropske unije, doveo je do pada popularnosti GERB-a, koja na izbore izlazi juna sledeće godine.

Anketa koju je u septembru uradila agencija Alfa, pokazala je da je prvi put otkako je stvorena sadašnja vlada, od jula 2009. godine, broj onih koji je ne podržavaju premašio broj njenih pristalica.

Dok je članstvo u EU mnogima donelo blagostanje, takođe je olakšalo migraciju mladima iz zemlje, posebno onima iz seoskih sredina, a u zemlji je ostala ostarela i osiromašena populacija, navodi Rojters.

"Mi treba da ubedimo mlade ljude da oni mogu budućnost da izgrade i ovde, u Bugarskoj", rekao je Stanišev, koji je i predsedavajući Partije evropskih socijalista.

Sa prosečnom mesečnom platom od 460 dolara i prosečnom mesečnom penzijom od 176 dolara, Bugarska je jedna od zemalja najteže pogođenih ekonomskim problemima s kojima se suočava Evropa.

Broj bugarskog stanovništva opao je sa 8,98 miliona u 1988. godini na 7,32 miliona u 2011. godini, prenela je britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: