Protest Slovenaca zbog mera štednje

Oko 30.000 građana Slovenije protestovalo je zbog vladinih mera štednje i mirno upozorilo vladu da sprovodi "neprihvatljivu neoliberalnu politiku štednje".

Izvor: Tanjug

Subota, 17.11.2012.

11:21

Default images

Na glavnom Kongres trgu u prestonici Slovenije, učesnici protesta, koji su organizovali tri najveća sindikata, penzionerska i studentska udruženja, nosili su transparente s porukama protiv štednje.

"Stroga strogost dovodi do još većeg duga", "Uzmite mi sve što imam, ali privreda neće stati", "U Sloveniji je najkonkurentnija korupcija", "Stop socijalnoj nejednakosti", samo su neke od poruka učesnika skupa, koji su na protest došli obučeni u crveno.

Lider najuticajnijeg sindikata ZŠS Dušan Semolič je poručio da su uzroci ekonomske krize "pohlepni kapital", a ne stipendije i plate i uputio kritike slovenačkoj vladi da prestane da sprovodi neprihvatljivu neoliberalnu politiku štednje i smanjuje kvalitet života zaposlenih.

"Našoj vladi i političarima odlučno poručujemo da radnici nisu roba, zahtevamo da se odupru neoliberalnom konceptu koji hara Evropom", jasan je bio Semolič, dodajući da krizu nisu izazvali radnici.

Predstavnici studenata koji su, takođe, govorili na skupu usprotivili su se "komercijalizaciji i privatizaciji" visokog školstva i smanjivanju
sredstava za javno obrazovanje.

Zatražili su od vlade da preduzme mere za smanjivanje nezaposlenosti među mladima, a predstavnici penzionerskih udruženja su upozorili na sve veći pad standarda te kategorije stanovnika Slovenije, koja je dodatno ugrožena najavljenom penzijskom reformom.

Zbog smanjivanja plata u javnom sektoru, sredstava za kulturu i mogućeg otpuštanja zaposlenih u obrazovanju, predsednik sindikata zaposlenih u kulturi i obrazovanju Branimir Štrukelj nije isključio ni mogućnost štrajka ukoliko vlada nastavi politiku štednje na račun obrazovanja i javnog sektora u celini.

Protest su organizovali najuticajniji Savez sindikata ZŠS, Savez sindikata javnog sektora KSJS, sindikat "Nezavisnost", Studentske organizacije i Udruženje penzionera Slovenije.

Protest je održan u koordinaciji sa Evropskom sindikalnom konfederacijom koja je slične proteste održala u više evropskih zemalja.

Za razliku od protesta organizovanih u Španiji i Portugaliji gde je bilo nasilja, organizatori u Sloveniji su insistirali da protesti treba da budu mirni i, kako javljaju lokalni mediji, njihova želja i namera je ispunjena - uprkos primetnoj prisutnosti policije koja je štitila i obližnju zgradu parlamenta tokom protesta, incidenti nisu zabeleženi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: