SAD prihvataju presudu Haga

SAD prihvataju oslobađajuću presudu koju je Žalbeno veće Haškog tribunala danas izreklo hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Izvor: B92

Petak, 16.11.2012.

23:16

Default images

Zvaničnik Stejt departmenta je dopisniku Tanjuga rekao da su upoznati sa presudom i kratko dodao da SAD u potpunosti podržavaju rad Haškog suda i prihvataju njegovu današnju odluku.

Vašingtonski zvaničnik nije želeo da komentariše šta će današnja presuda značiti za proces pomirenja u regionu, za prognane Srbe i porodice žrtava hravtske akcije "Oluja" iz 1995.

Žalbeno veće Haškog suda oslobodilo je Gotovinu i Markača u drugostepenom postupku, nakon što je sud je odbacio zaključke raspravnog veća prema kojima su dvojica generala učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, kao i optužbe za prekomerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca. Sud je Gotovinu i Markača oslobodio komandne odgovornosti.

Haški tribunal izrekao je danas pravosnažnu presudu kojom je hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača oslobodio optužbi da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u operaciji "Oluja".

Ranijom prvostepenom presudom od 15. aprila 2011.godine Gotovina je bio osuđen na 24 godine zatvora, a Markač na 18 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: