Jordan: Traže da kralj ode s vlasti

Hiljade demonstranata okupilo se danas u Jordanu tražeći odlazak sa vlasti kralja Abdulaha II, trećeg dana protesta koji su uglavnom prošli mirno.

Izvor: Tanjug

Petak, 16.11.2012.

21:57

Default images

I današnje demonstracije, na kojima se okupilo nekoliko hiljada ljudi, uzvikujući slogan iz "arapskog proleća" - narod želi pad režima - protekle su mirno, a nenaoružani pripadnici policije uspeli su da razdvoje demonstrante od male grupe pristalica kralja Abdulaha.

Na protestu organizovanom zbog povećanja cena energenata, okupljeni su uzvikivali: "Dole, Abdulah!" i nosili transparent s natpisom: "Povećanje cena je kao igranje vatrom!"

Glavni skup održan je ispred džamije Huseini u centru Amana, preneo je Rojters.

Demonstracije su održane i u gradu Irdib na severu zemlje, kao i u južnim gradovima Karak, Tafila i Maan. Demonstracije su postale nasilne u siromašnim gradovima u Jordanu, gde su nezaposleni mladi ljudi i demonstranti napali policijske stanice, blokirali puteve, palili automobile i upadali u zgrade vlade.

Tokom tih protesta, jedna osoba je poginula, oko 70 je povređeno, a blizu 160 uhapšeno.

Vlada Jordana odobrila je pre dva dana postupljenje energenata, a cena gasa skočila je za 53 odsto, dok je cena benzina porasla za 12 odsto.
Ova mera uvedena je da bi se izmirio budžetski deficit od pet milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: