Ljajić: Očekujem isto za Haradinaja

Šef Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić kaže da je presuda hrvatskim generalima politički motivisana i da isto očekuje u slučaju Haradinaja.

Izvor: Tanjug

Petak, 16.11.2012.

20:53

Default images

Na pitanje šta očekuje kada je u pitanju presuda Haradinaju koja bi trebalo da bude doneta do kraja meseca, tačnije 29. novembra, Ljajić je, gostujući na RTS-u, odgovorio da ne očekuje ništa dobro.

"Ništa dobro ne očekujem, da budem potpuno iskren i ne govorim to iz afekta, već je jasno da je ovde politika i te kako umešala prste", rekao je Ljajić i dodao da je bivši šef Tribunala Fausto Pokar u završnoj reči svog izdvojenog mišljenja rekao da "ovo nema veze sa pravdom niti sa bilo čim što je sa njom povezano".

Ljajić je ocenio da je "apsolutno politički motivisano da se ovakva presuda donese, tako da će politički motivisana biti i presuda Žalbenog veća i u predmetu Haradinaj 29. novembra".

On je naglasio i da je današnja presuda dokaz selektivne pravde, težak poraz međunarodnog prava, novi šamar za žrtve i njihove porodice i ruganje svima koji su se godinama borili da se sa jedne strane svi optuženici nađu u Hagu i da se sarađuje sa Tribunalom.

"Tako da je to sve palo u vodu i zapravo u ovih 20 godina koliko Tribunal postoji nije ispunio nijednu funkciju zbog koje je formiran, jer posle današnje presude iluzorno je bilo kome u Srbiji pricati o značaju suočavanja sa prošlošću, o značaju prosesa pomirenja, o značaju normalizacije odnosa među narodima i državama na prostoru bivše Jugoslavije", naveo je Ljajić.

"Mi moramo krajnje hladne glave da u sve ovo uđemo ma koliko to dalje bilo teško. Ne smemo da nanesemo bilo kakvu štetu pre svega naporima zemlje u pravcu evropskih integracija", naglasio je Ljajić.

On je objasnio da tehnički nivo saradnje sa Haškim tribunalom podrazumeva saradnju u oblasti dostave dokumetacije, prema odbranama i prema tužilaštvu, ali da će Srbija prekinuti sve druge programe koje je Tribunal nameravao da sprovodi - "da nas uči kako treba mi da se pomirimo i šta se događalo na prostoru bivše Jugoslavije".

"Oni su imali programe da idu u škole i objašnjavaju značaj Tribunala. Otkazaćemo sve konferencije i seminare koje su nameravali da održe jer zaista nema smisla. Dakle sarađivaćemo onoliko koliko je to potrebno da ne može niko da nas optužuje da smo prekinuli saradnju sa Tribunalom i da opstruiramo postupke koji se vode pred Tribunalom, ali ništa više od toga", naglasio je Ljajić.

Haški tribunal izrekao je jutros oslobađajuću pravosnažnu presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, a Žalbeno veće je naložilo njihovo momentalno puštanje na slobodu.

Vlada Srbije skinula je ranije danas sa dnevnog reda sve tačke koje se odnose na dostavu dokumentacije Haškom tribunalu, svodeći saradnju sa njim na tehnički nivo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: