"Skinuta odgovornost sa Tuđmana"

Oslobađajuća presuda dvojice hrvatskih generala na Žalbenom veću u Hagu skida odgovornost s režima Franje Tuđmana iz 90-ih, piše britanski Gardijan.

Izvor: Beta

Petak, 16.11.2012.

20:18

Default images

Kako piše na internet stranici ovog lista, današnja presuda ima ogroman značaj za međunarodno pravo.

U skoro 20 godina sakupljanja dokaza o događajima u balkanskim ratovima Haški tribunal izrekao je nekoliko presuda koje oblikuju savremeno međunarodno pravo i formiraju identitete zemalja koje su nastale iz bivše Jugoslavije, piše u komentaru presude iz Haga.

Najveća takva presuda je da su Srbi počinili genocid u Srebrenici 1995, a istorijski bitna odluka je da je silovanje ratni zločin i da je bio instrument srpskog terora protiv civila, piše list.

Uspešna žalba dvojice hrvatskih generala, ućiće u istoriju kao treća takva presuda, ocenjuje Gardijanov urednik za Evropu.

Do danas operacija "Oluja" - vojna ofanziva u avgustu 1995. kojom je okončan rat sa Srbima i kojoj je Hrvatska donela pobedu i nezavisnost - bila je označena kao ratni zločin. Mit o osnivanju Hrvatske državnosti je time bio ukaljan, navodi se u tekstu.

Žalbeno veće Haškog tribunala oslobodilo je generale Antu Gotovinu i Mladena Markača krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995, poništivši prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine zatvora, a Markač na 18 godina zatvora.

Na suđenju Gotovini nije bilo odlučivano samo o sudbini jednog čoveka, navodi Gardijan i dodaje da je prvostepenom presudom inkriminisan ceo režim predsednika Franje Tuđmana iz 90-ih i uništen Hirvatski mit o njenom osnivanju, njen oslobodilački rat.

Suđenje Gotovini bilo je svojevrsno suđenje Tuđmanovom režimu, navodi se u tekstu.

U presudi je takođe rečeno da je taj isti režim namerno planirao sistematsku kampanju terora i nasilja s ciljem da se Hrvatska oslobodi od srpske manjne, što je izazvalo da iz Hrvatske pobegne do 200.000 Srba.

Današnja odluka apelacionog suda to sve radikalno menja.

Sudije apelacionog veća sada su presudile da hrvatsko granatiranje četiri grada koje su držali Srbi u Dalmaciji nije bilo nezakonito, a pošto su to ustanovili zaključili su da nije bilo ni planirane deporatcije srpske manjine i da nije bilo združenog kriminalnog poduhovata ili političke zavere rukovodstva koje je hladnokrvno planiralo etnički pogrom, navodi se u tekstu.

Na prvom suđenju Tuđmanov režim je bio inkriminisan, sada je oslobođen optužbi. Rezultat toga je radost u Zagrebu i gorčina u Beogradu. Takođe je bilo gorčine kod dvojice sudija od pet u sudskom veću koji se nisu složili s odlukom.

Argumenti će nastaviti da se iznose, ali je malo verovatno da će biti druge presude koja će ukinuti ovu današnju, što će dozvoliti Hrvatskoj da kaže da su Srbe pobedili na fer i pošten način, zaključuje se u tekstu.

Svetski mediji ocenili da oslobađanje dvojice hrvatskih generala znači da više nije ugrožen stav Hrvatske da je tokom rata bila žrtva zločina, a ne počinilac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: