EK podržala odluku Tribunala

Evropska komisija je saopštila da je "primila na znanje" odluku Haškog suda da ukine presude Gotovini i Markaču i ponovila svoju podršku Tribunalu.

Izvor: Beta

Petak, 16.11.2012.

19:58

Default images

Komisija je, takođe, izrazila poverenje u to da će "Hrvatska nastaviti da u budućnost gleda u duhu trpeljivosti i pomirenja, koji su je doveli tu gde je danas, na prag EU", saopšteno je iz kabineta evropskog komesara za proširenje, Štefana Filea.

"Taj Sud je nezavisna institucija i njegov posao je bio da utvrdi pojedinačnu odgovornosti za ratne zločine", dodaje se u saopštenju.

Navodi se da Evropska komisija "saoseća sa svim žrtvama rata i njihovim porodicama".

"Razumemo da je vreme potrebno da bi se zalečile rane", ocenila je Evropska komisija.

Apelaciono veće Haškog tribunala danas je oslobodilo Gotovinu i Markača krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995, poništivši prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine zatvora, a Markač na 18 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: