Zimbabve: Velika krađa dijamanata

Dijamanti iz rudnika na istoku Zimbabvea čija je vrednost veća od dve milijarde dolara završili su u privatnim džepovima, a ne u državnom trezoru.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 12.11.2012.

21:17

Default images

Ova krađa je, kako se navodi u izveštaju organizacije Partnerstvo Afrika-Kanada (PAC), doprinela bogaćenju vladajućeg kruga ljudi oko predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea, kao i međunarodnih švercera dragog kamenja i drugih kriminalaca.

Polja Marange su pretrpela "najveću pljačku dijamanata još od vremena Sesila Roudsa (Cecil Rhodes)", kolonijalnog magnata koji je eksploatisao južnoafričke "kimberli" dijamante pre oko stotinu godina, saopštio je PAC.

U izveštaju se ocenjuje da su "polja Marange, koja je eksploatišu od 2006. godine, mogla značajno da potpomognu oporavku ekonomije Zimbabvea", koja godinama opada, pored ostalog zbog političkih previranja.

Međutim, kako se navodi, milionska sredstva od eksploatacije dijamanata nisu završila u državnom budžetu, već - kako ukazuju dokazi - u džepovima Mugabeovih pristalica.

Izveštaj je objavljen danas, istog dana kad je Vlada Zimbabvea održala konferenciju na Viktorijinim vodopadima o trgovini dijamantima, što je bacilo senku na njena nastojanja da pridobije međunarodnu naklonost u vezi sa ovom vrstom trgovine.

Zvaničnici Zimbabvea su demantovali izveštaj kao "potpuno netačan".

U tom dokumentu se osuđuje vladina kontrola nad poljima Marange zahvaljujući kojima je Zimbabve jedan od ključnih igrača u svetskoj trgovini dijamantima.

"Potencijal Marangea u senci je nasilja, šverca, korpupcija, i što je najvažnije - propuštenih mogućnosti", piše u izveštaju organizacije PAC i dodaje da su "razmere kršenja zakona protivne zdravom razumu" - toliko široke da negativno utiču na "većinu tržišta dijamanata na svetu".

PAC takođe ocenjuje da je gubitak od dve milijarde dolara u budžetu Zimbabvea zbog krađe "uzdržana procena".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: