Zakon o amnestiji: Kritika policije

Zakon o amnestiji, koji je skupština usvojila pre četiri dana, izaziva oprečne reakcije u javnosti. Policajci smatraju da će odredbe uticati na njihov rad.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.11.2012.

18:55

Default images

Sindikat srpske policije kritikuje odluku vlasti da pusti na slobodu pojedine kriminalace, a posebno Uroša Mišića, osuđenog zbog napada na policajca, smatrajući da se na taj način policajcima šalje loša poruka.

Uroša Mišića, navijača Crvene zvezde, dva puta je sud osudio na 10 godina zatvora zbog pokušaja ubistva, jer je zapaljenu navijačku baklju pokušao da ugura u usta policajcu Nebojši Trajkoviću.

I dva puta je Apelacioni sud poništavao te presude, da bi na kraju doneo konačnu - 5,5 godina zatvora zbog, kako piše u presudi, “ometanja ovlašćenog službenog lica u obavljanju poslova bezbednosti ili održavanja javnog reda i mira”. Urošu Mišić će, tako, odlukom poslanika u Skupštini Srbije izaći na slobodu pre isteka kazne.

“Moramo da ukažemo da ova poruka negativno utiče na policajce. Sada ćemo doći u situaciju da okrećemo glavu od problema, tako da ćemo intervenisati samo kad budemo morali, jer ako budemo radili samoinicijativno i postupali s takvim licima iz krimogene sredine, sutradan nas može samo boleti glava. I na kraju krajeva, država na suđenjima ne stoji iza policije,” kaže Glišo Vidović iz Sindikata srpske policije.

Pored Uroša Mišića, javnost u Srbiji je žestoko reagovala na mogućnost da se kazne smanje nekim od poznatijih osuđenika, kao što su Miladin Kovačević, osuđen na dve godine i tri meseca zatvora zbog brutalnog prebijanja američkog studenta ili Andrija Drašković, osuđen na 9 godina zbog ubistva.

Međutim, nekadašnji upravnik zatvora u Nišu Zlatko Nikolić smatra da nijedan zakon nije savršen, ali kaže da se ne mogu od amenstije izuzeti pojedinci.

“Zakon je već donet, a kako narod kaže, svršenom poslu mane nema. Tačno je da ima po neko ko se svakom od nas ne sviđa, ali jedna kineska poslovica kaže: ne treba zbog dve buve spaliti ceo ćilim. Ovo je jednokratni akt milosti, ima pravo na to svaka vlada. Ova je našla za shodno da to uradi i koraka nazad nema,” kaže Nikolić.

Zakon o amnestiji, donet je pre 4 dana, punih 10 godina nakon prethodnog. Amnestija podrazumeva:

Potpuno će biti oslobođeni osuđeni na kaznu zatvora do tri meseca

Osuđenima na zatvorske kazne od tri do šest meseci kazna će biti prepolovljena.

Osuđenima za teško ubistvo, ubistvo i teške slučajeve razbojničke kradje i razbojništva kazna će biti umanjena za 10%.

Osuđenicima starijim od 70 godina kazna se umanjuje za četvrtinu (25%).

Amnestija se ne odnosi na osuđene za najteža krivična dela i kazne zatvora od 30 do 40 godina, među kojima su osuđeni za organizovani kriminal, ratne zločine, davanje i primanje mita, silovatelji, narko-dileri, begunci od zakona…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: