Dačić: Susret sa Tačijem u decembru

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dacić rekao je da će novi susret sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem svakako biti održan u prvoj polovini decembra.

Izvor: Tanjug

Subota, 10.11.2012.

22:00

Default images

Sastanak bi trebalo da bude održan pre sastanka Saveta Evropske unije, rekao je Dačić, dodajući da bi to moglo biti pre ili posle 10. decembra, ali svakako u prvoj polovini narednog meseca.

Premijer je podsetio da je prethodna Vlada Srbije parafirala sporazum o integrisanoj kontroli prelaza, koji su, kako je rekao, teški.

"(Vlada) shvata i primedbe samih građana, od Srba sa Kosova i Metohije, ali nema izbora, mora da sporovodi ono što je prethodna vlada potpisala", rekao je Dačić Televiziji "Pink".

Dogovor je, kako kaže, da sporazumi o prelazima počnu da se primenjuje na dva probna, privremena prelaza, u kontejnerima, bez izgrađenih stalnih objekata.

Premijer je naveo da je insistirao da na severu Kosova izvršnu funkciju ima Euleks, bez obzira što će tu biti prisutni i naši predstavnici i predstavnici privremenih institucija Prištine, da ne bismo, kako kaže, na dnevni red dovodili statusno pitanje. Dačić navodi da je važno da se definiše izvršna uloga Euleksa, kao i kome ide prihod.

"Ja sam tražio od Tačija da najveći deo tog prihoda, kad je reč o robi koja ide na sever, pripada upravo severu Kosova gde žive Srbi, što mislim da ne bi trebalo da bude sporno", rekao je Dačić.

On smatra da time Srbija ne menja svoj stav kada je u pitanju status Kosova i Metohije.

"Možemo da se krećemo u okviru onoga što je prethodna vlada potpisala ili da sve to odbacimo, što bi nas vratilo nekoliko koraka unazad", rekao je premijer.

On podseća da Srbija želi da razgovara o suštinskim pitanjima, pitanjima statusa, ali i ističe da u tom konstuktivnom pristupu niko ne može da očekuje od premijera Srbije da prihvati nezavisnost Kosova.

"Da sam to hteo, mogao sam sto puta do sada", rekao je Dačić, dodajući da niko ne može da mu prigovori da nije "dovoljno nacionalista ili patriota", jer je bio deo vladajuće SPS kada je "ratovala za Kosovo".

Sa druge strane, kako kaže, sama koncepcija "nećemo da pregovaramo" nas ne vodi ničemu i udaljava celo Kosovo od Srbije.

Odgovarajući na pitanje da li će biti promene vlasti u Beogradu, Dačić, koji je predsednik SPS, rekao je da to jeste jedna od mogućih opcija, ali se o njoj nije razgovaralo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: