Brežnjev i ruska nostalgija

Rusija je danas diskretno obeležila 30 godina od smrti Leonida Brežnjeva, lidera bivšeg Sovjetskog Saveza od 1964. do 1982.

Izvor: B92

Subota, 10.11.2012.

18:14

Default images

Period njegove vladavine obeležila je "stagnacija", represija nad neistomišljenicima i trka u nuklearnom naoružavanju.

Generalni sekretar Komunističke partije od 1964. do 1982, Brežnjev je zemlju vodio u periodu u kojem su Moskva i Vašington, kao dve supersile, proizvodile velike količine oružja za masovno uništenje i širile zone svog uticaja širom sveta.

Ipak, ruski mediji stavili su akcenat na unutrašnju politiku lidera rođenog u Ukrajini i njegovu sklonost ka stabilnosti, nauštrb slobode brojnih protivnika režima.

"Mnogi se s nostalgijom sećaju ere 'stagnacije'", navodi agencija Itar-Tass.

"Mnogi koji su bili mladi tokom 'stagnacije' žale za tim godinama u kojima su svi uživali socijalnu zaštitu i imali veru u budućnost", navodi ta agencija.

Pisac i novinar Vadim Dubnov opisao je dve decenije vladavine Brežnjeva kao "meki socijalizam".

"Bio je sve za nas, bio je svuda", napisao je Dubnov za Ria Novosti.

"On je bio deo našeg hokeja, našeg umetničkog klizanja. Bio je deo naše votke, čija je cena rasla tokom njegovih 18 godina vladanja. To je bila naša stabilnost", rekao je pisac.

Govoreći o kraju vladavine Brežnjeva, kada je ostario i bio bolestan, prvi kanal ruske televizije javlja da je to bilo vreme nepotizma, mita i generalno cinizma.

"Niko ga (Brežnjeva) nije ismevao. Svi su žalili starog i bolesnog čoveka, čoveka koji nije bio ni krvoločan ni osvetoljubiv i bio skroz drugačiji od svojih prethodnika", navodi se u reportaži o Brežnjevu, preminulom 10. novembra 1982. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: