Vašington šokiran ostavkom šefa CIA

Vašington je u šoku nakon iznenadne ostavke direktora CIA i bivšeg američkog komandanta u Iraku i Avganistanu Dejvida Petreusa (60).

Izvor: B92

Subota, 10.11.2012.

13:31

Default images

Njegova ostavka desila se samo tri dana nakon reizbora predsednika SAD Baraka Obame.

Petreus je podneo ostavku na tu funkciju poslavši pismo Obami u kome je naveo da je nedostojan da bude direktor tajne službe, pošto je imao vanbračnu aferu i time na sramotan način okončao svoju veoma hvaljenu i cenjenu vojnu i političku karijeru, prenela je francuska agencija AFP.

"Nakon 37 godina braka doneo sam izrazito lošu odluku upuštajući se u vanbračnu vezu", napisao je Petreus u poruci zaposlenima u CIA, koja je juče dostavljena medijima.

Obama je juče, u pisanoj formi, prihvatio Petreusovu ostavku, ali i pohvalio "njegovu požrtvovanost i patriotizam", izrazivši uverenje da će CIA "nastaviti uspešno da obavlja svoju misiju" i bez slavnog generala.
Paula Brodvel, uèesnica afere (Foto: Beta, AP)
Američki predsednik, prema navodima "Njujork tajmsa", nije imao pojma do četvrtka ujutru da šef CIA ima nameru da podnese ostavku, a kada se sa njim sreo kasnije tog dana - odbio je da odmah prihvati ostavku, rekavši da će razmisliti do sutradan.

Na kraju je Obama zaključio da ne može naterati Petreusa da ostane, preneo je "Njujork tajms".

Dejvida Petreusa će kao vršilac dužnosti na čelu CIA zameniti Majkl Morel, dosadašnji zamenik direktora, ali izgleda da je to samo privremeno rešenje, jer se kao mogući naslednik pominje Džon Brenan, savetnik Bele kuće za borbu protiv terorizma i veteran CIA koji je igrao "instrumentalnu ulogu" u Obaminom ratu bespilotnih letelica protiv ekstremista al-Kaide.

Ni Petreus, ni CIA nisu precizno objasnili zašto je Petreus ocenio da mora da podnese ostavku zbog vanbračne veze - da li je ta veza predstavljala samo lični problem ili je probudila bezbednosna pitanja u njegovom delikatnom poslu šefa CIA, navodi AFP.
Supruga Dejvida Petreusa, Holi (Foto: Beta, AP)
Pozivajući se na vladine zvaničnike, "Njujork tajms" i drugi američki mediji napominju da se ova afera pojavila u trenutku kada je FBI istraživao da li je jedan kompjuter koji je koristio Petreus bio kompromitovan.

Dosadašnji direktor CIA Dejvid Petreus bio je u vezi sa Polom Brodvel (40), koautorkom njegove biografije i diplomcem Harvarda i vojne akademije Vest Point. Mediji danas otkrivaju da se sa Brodvelovom upoznao 2006. godine dok je kao general američke vojske držao govor na Harvardu. Do otkrivanja afere je došlo slučajno, pošto je Federalni istražni biro (FBI) dobio informaciju da Brodvelova možda ima pristup Petreusovom ličnom imejl nalogu, nakon čega su agenti došli i do poruka koje su razmenjivane.

Agenti FBI su posle toga održali sastanak sa direktorom CIA saopštivši mu šta su otkrili. Brodvelovu, inače pukovnika američke vojske u rezervi, mediji opisuju kao ambicioznu ženu koja je odrasla u Severnoj Dakoti, posle čega se preselila u Šarlot sa suprugom i dvojicom sinova.

Pišući knjigu, Brodvel je provela dosta vremena sa Petreusom, prvo u Kabulu, dok je on bio komandant međunarodnih vojnih snaga u toj zemlji, a kasnije i u Vašingtonu, kada je prešao na funkciju direktora CIA.

Brodvelova nije javno komentarisala ove navode.

Petreus je na čelo CIA došao u septembru 2011. godine, nakon što je prethodno bio komandant međunarodnih snaga u Avganistanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: