Jahjaga: Vreme hegemonizma završeno

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da je Kosovo opredeljeno za dijalog sa Srbijom kao jedini način normalizacije odnosa i rešavanja svih pitanja.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.11.2012.

19:19

Default images

"Ovaj put nema alternative. Mi verujemo da je vreme hegemonizma i nametanja političkih koncepata silom završeno. Samo kao slobodni i ravnopravni možemo da idemo napred", rekla je Jahjaga na otvaranju Međunarodne konferencije "Grmija hil“.

Ona je istakla da narodi i zemlje regiona danas imaju neponovljivu priliku da normalizuju i obezbede dobrosusedske odnose i da zajedno rade na putu evrointegracije tako što obezbeđuju otvorene granice, tesno sarađuju u svim oblastima i obezbeđuju slobodno i neometano kretanje za dobrobit svih građana.

"Republika Kosovo je sada započela proces dijaloga sa Republikom Srbijom, uz posredovanje Evropske unije i uz snažnu podršku SAD, koji će se okončati normalizacijom odnosa naše dve nezavisne i suverene države, uz poštovanje teritorijalnog integriteta i principa nepromenljivosti granica, sanirajući posledice rata", kazala je Jahjaga.

Ona je istakla da region danas ima neponovljivu priliku da se okupi oko ostvarivanja zajedničkih interesa, pomažući, a ne ometajući jedni druge.

"Kao države danas imamo mogućnost koju nismo imali ranije – da odaberemo i da živimo okruženi susedima, u normalizovanim odnosima, s kojima ćemo sarađivati u izgradnji dobrosusedske politike, kao nezavisne i suverene države koje nemaju dileme u opredeljenju da se integrišu u EU i NATO, jer se jedino tako može izaći iz ekonomskog siromaštva i začaranog kruga mržnje i nasilja koje je desetlećima vladalo u ovom regionu", kazala je Jahjaga.

Na otvaranju Konferencije čiju su organizatori Ministarstvo inostranih poslova Kosova i Evropski savet za spoljne poslove, govorili su i ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj i specijalni izaslanik EU na Kosovu Samjuel Žbogar.

Na konferenciji nazvanoj po jednom prištinskom brdu, učestvuju domaći političari i analitičari, i predstavnici organizacija kao što su Atlantski savet, Huverov institut, Institut Brukings, Transatlantski institut, "Čatam haus".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: