SAD: Mogući kandidati za 2016.

Iako su predsednički izbori u SAD tek završeni, mediji već počinju da se bave mogućim predsedničkim kandidatima obe partije za naredne izbore 2016. godine.

Izvor: Beta

Četvrtak, 08.11.2012.

19:06

Default images

Televizija "Foks njuz", kao moguće glavne kandidate demokrata na sledećim predsedničkim izborima, pominje sadašnjeg potpredsednika Džoa Bajdena, državnu sekretarku Hilari Klinton i guvernera Njujorka Endrjua Kuoma.

Među republikancima, ova televizija izdvaja potpredsednika sa Romnijeve liste Pola Rajana, kao i guvernera Nju Džersija Krisa Kristija, veoma aktivnog u sređivanju stanja nakon uragana Sendi u toj saveznoj državi.

Tu su i bivši guverner Floride Džeb Buš, brat nekadašnjeg predsednika Džordža Buša i senator iz te države i mlada zvezda u
usponu među republikancima Marko Rubio.

Republikanci već sada analiziraju zašto je Romni izgubio izbore i kako da pozicioniraju budućeg kandidata na izborima 2016.godine da bi odneo pobedu.

"Foks njuz" ocenjuje da bi ishod borbe između rukovodstva partije i konzervativnog pokreta "Čajanka" mogao da budu odlučujući u odabiru budućeg predsedničkog kandidata.

Republikanci razmatraju kako da prošire svoju izbornu bazu, prvenstveno prema rastućoj latinoameričkoj populaciji, ali i kako da promene politiku po nekim društvenim pitanjima kao što su istopolni brakovi.

Obama je na ovim izborima dobio 71 odsto glasova latinoameričke populacije, a Romni samo 27 odsto. Poslednji put kad su republikanci imali predsednika pre osam godina, Džordž Buš je dobio 40 odsto glasova ove populacije.

Analize ukazuju na to da republikanci treba više da se okrenu ženskom biračkom telu, koje čini 53 odsto ukupnog biračkog tela u SAD, a Obama je među njima dobio 55 odsto glasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: