Prelazi čekaju 10. novembar

Koliko je sinoćna "tajna večera" Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu kod Ketrin Ešton donela pravi napredak u pregovorima trebalo bi da se vidi 10. novembra.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.11.2012.

16:33

Default images

Tada bi, naime, trebalo da se vide prvi efekti dogovorenog i to u zajedničkom upravljanju administrativnim prelazima. Iz Beograda i Prištine stižu različite informacije o tome šta je zapravo dogovoreno o administrativnim prelazima.

Za zvanični Beograd je, osim srpske policijske jedinice, transparentnog finansiranja institucija na severu, na večeri sinoć u Briselu najvažnije bilo postizanje dogovora o integrisanom upravljanju prelazima.

"Dogovoreno je, što je i bio predlog srpske strane kada se održala sednica za implementaciju, da se odmah ide sa dva pilot-projekta, ne da se odmah ide sa svih šest prelaza. Naša strana je ponudila Končulj i Merdare da se vidi kako će to funkcionisati", kaže Milovan Drecun predsednik skupštinskog Odbora za KIM.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi kaže, međutim, da će ti prelazi u stvari imati sve što ima jedan granični punkt.

"Postojale su ideje da se zajednički punktovi uspostave samo između dva granična prelaza, ali smo se kasnije dogovorili za šest prelaza - tri treba da budu bliže teritoriji Srbije, a tri bliže teritoriji Kosova. Punktovi će na početku biti montažni, a u sledećoj fazi će Evropska komisija investirati da se oni izgrade na sredini, nakon demarkacije granica. Na punktovima će biti prisutni granična policija, carinici i fitosanitarna agencija."

Srbi sa severa Kosova protive se dogovoru iz Brisela da od 10. decembra počne da se sprovodi integrisana kontrola na dva od šest administrativnih prelaza.
Jarinje (Foto: Beta, Arhiva)
U Skupštini Srbije dok vlast s jedne strane ističe da je važan nastavak dijaloga, opozicija pita gde je platforma Vlade Srbije.

Do skora ministar, a sada u opoziciji, Goran Bogdanović kaže da razgovori idu u dobrom pravcu, iako zamera što naša platforma nije poznata i daje savet Ivici Dačiću.

"Mislim da moramo vrlo, jako biti obazrivi oko sporazuma o upravljanju administrativnim linijama. Jer mi još ne znamo gde će novac koji će se skupljati, kome će ići, ko će biti na tim administrativnim linijama. Mislim da je iluzorno očekivati da samo bude Euleks prisutan tu." Slične zamerke dolaze i iz DSS-a

"Mi nemamo pojma ni kao građani Srbije ni kao poslanici šta su oni tamo razgovarali i pregovarali niti je učinjena bilo kakva platforma da bi se ti razgovori omeđili, odnosno da im se da sadržaj i granica", kaže Sanda Rašković Ivić.

Poslanici opozicije saglasni su s tim da će vlada u najkraćem roku morati da im pošalje platformu ili neće dobiti podršku da dalje pregovara.

Savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Marko Đurić pozitivno je ocenio rezultate susreta sinoć u Briselu i naglasio da to potvrdjuje odlučnost vlade da do kraja primeni sporazume koje je prethodna vlada postigla.

"Na taj način Srbija želi da ojača svoj kredibilitet u periodu pre ulaska u suštinsku fazu razgovora s Prištinom", naveo je Đjurić.

On je rekao da veruje da će predstavnici Vlade Srbije, u skladu sa državnom politikom, na svakom koraku primene sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima insistirati na tome da Ustav i zakoni Srbije budu poštovani i da statusna neutralnost bude imperativ.

Predsednik vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je sinoć, nakon razgovora sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, da je dogovoreno da do 10. decembra počne da se sprovodi integrisana kontrola na dva od šest administrativnih prelaza.
Za sprovođenje tog dogovora garanti su dvojica premijera, dogovor je napravljen uz posredovanje Evropske unije, sporazum o integrisanom upravljanju prelazima (IMB) postignut je u prethodnoj fazi dijaloga Beograda i Prištine, overila ga je Vlada Srbije, a nova vlada je po stupanju na dužnost garantovala sprovođenje svih ranije postignutih dogovora u dijalogu u Briselu.

Šef kancelarije za KiM Aleksandar Vulin kaže da Srbija u upravljanju administrativnom linijom insistira na izvršnoj ulozi Euleksa, kao garanta neutralnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: