Kakva je uloga JNA u raspadu SFRJ?

Na tribini održanoj u Centru za kulturnu dekontaminaciju u četvrtak uveče oprečno i žustro se govorilo o temi kakva je bila uloga JNA u raspadu Jugoslavije.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.11.2012.

23:53

Default images

Kakvu je ulogu u ratu 90-ih imala JNA, da li je ona bila partijska vojska, koliko su je kontrolisale službe bezbednosti, ko je bio vrhovni komandant pitanja su kojima je rasparava počela.

Na tribini su učestvovali oficiri nekadašnje JNA, predsednik predsedništva SFRJ, novinari i svedoci nestanka bivše Jugoslavije.

"Ta vojska nije završila pred sudom samo zato što i dan danas ne možemo da dođemo do njenih dokumenata. Ne da ne možemo mi, nego ne može da dođe ni Međunarodni sud u Hagu do određenih zapisnika sa ratnih saveta na kojima ste vi, gospodine Joviću, sedeli," rekao je publicista Lazar Stojanović.

Među učesnicima i oni koji su devedesetih bili najodgovorniji. Oni krivce pronalaze na drugom mestu.

"Pridavanje političkog značaja JNA za raspad Jugoslavije i za sve što se desilo u tom periodu je preneglašeno u odnosu na odgovornost onih koji su rat izazvali, koji su doneli odluku da se izdvoje iz Jugoslavije," rekao je Borisav Jović, nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ.

"Velika odgovornost leži na republičkim rukovodstvima koja su stvorila teritorijalnu odbranu. Što je od njih napravila ne narodnu vojsku, napravila je naci-fašističku vojsku koja je počela klanje ljudi druge nacionalnosti," kaže Stevan Mirković, general JNA.

A koja je zapravo funkcija JNA bila izneo je nekadašnji sudija Vojnog suda Đorđe Dozet citirajući svedočenje poslednjeg jugoslovenskog sekretara za odbranu generala Veljka Kadijevića.

"Kaže formulacija: sprečavanje međunacionalnog sukoba... Da je JNA imala zadatak zaštititi srpski narod od istrebljenja. Potrebno je osloboditi sve srpske krajeve iz tadašnje Republike Hrvatske, a nakon toga izvući jedinice JNA na granicu jedne buduće jugoslovenske države," citirao je Kadijevića Dozet.

Najviše pitanja bilo je upućeno nekadašnjem predsedniku predsedništva SFRJ, pa se tako rasprava i završila.

"Zašto ste opsedali Vukovar umesto da ga obiđete i idete dalje, ne niste imali kuda dalje. Zašto niste ušli u Dubrovnik. Zato što ne biste znali šta ćete sa njim," rekao je Miloš Vasić, novinar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: