"Predsednici će odlučiti o susretu"

Predsednici Hrvatske i Srbije odlučiće kada je momenat da se sretnu, izjavila je hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 01.11.2012.

19:41

Default images

Ona je prokomentarisala mogućnost poziva predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da poseti Hrvatsku. Na pitanje razmišlja li se o tome da se Nikolić pozove u zvaničnu posetu Hrvatskoj, s obzirom na njegovu izjavu da bi došao ako ga pozove Josipović, Pusićeva je rekla da hrvatska spoljna politika apsolutno radi na odnosima sa Srbijom.

"Sastali smo se na nivou ministara spoljnih poslova, a krajem meseca dolazi vicepremijerka Suzana Grubješić, zadužena za evropske teme", odgovorila je Pusićeva novinarima.

"Obnavljamo protokol o saradnji na evropskim pitanjima, definisali smo tri grupe tema na kojima treba raditi. Počinje se od identifikovanja nestalih i dalje idu sve ostale teme. Predsednici će oceniti kad je momenat da se sretnu", rekla je Pusićeva.

Na pitanje da li je američka državna sekretarka Hilari Klinton zatražila da se Hrvatska koncentiše na rešavanje pitanja u regionu, Pusićeva je rekla da "Klintonova s hrvatskim rukovodiocima nije razgovarala na taj način, već više s aspekta hrvatskih prioriteta i koncepta spoljne politike u regionu".

"O tome smo dosta razgovarali i zanimao nas je američki stav sada i nakon izbora, a njih je interesovala naša politika u regionu", kazala je Pusićeva.

Ona je naglasila da je Hrvatska svesna da ima veliku odgovornost u regionu i veliki interes za njegovo stabilizovanje, ali se na tome radi na više različitih nivoa od praktičnih deljenja partnerstva u reformama i znanjima o reformama, do kontakata, pa i zajedničkih napora za napredovanje na putu zemalja u regionu prema članstvu u NATO-u, odnosno prema evropskim integracijama.

"U tom pogledu, mislim da smo prepoznati kao verodostojni partneri u regionu", zaključila je Pusićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: