Irak: Najmanje 40 mrtvih u napadima

U napadima na severu Iraka, drugog dana Kurban-bajrama, ubijeno je najmanje 40 ljudi, uključujući i troje dece, a ranjeno je 85 ljudi.

Izvor: Beta

Subota, 27.10.2012.

21:58

Default images

Ovo je bio najkrvaviji dan u Iraku ovog meseca. Meta napada bile su uglavnom pijace na kojima se okupljaju šiiti.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Irak Martin Kobler osudio je današnje nasilje nazvavši ga groznim. "Napadi na vernike su užasan čin", naveo je on u saopštenju.

Najviše žrtava danas bilo je u Bagdadu - petnaest i to u dve eksplozije - u jednom šiitskom kvartu i u napadu na autobus koji je prevozio iranske hodočasnike, dok je još petoro ljudi, pripadnika kurdske sekte Šabak, stradalo u Mosulu, javile su agencije.

U Bagdadu je jedna bomba eksplodirala u blizini popularne pijace, gde je ubijeno sedmoro ljudi, među kojima i troje dece, dok je druga bomba bila postavljena na autobus koji je prevozio iranske hodočasnike u jedan hram u Bagdadu, javio je Rojters.

U gradu Sadru, severoistočno od Bagdada, u dvostrukom bombaškom napadu ubijeno je najmanje devet, a ranjeno 32 ljudi, saopštile su lokalne vlasti.

U napadu koji se dogodio u Mosulu, 350 kilometara severno od Bagdada, ubijeno je pet pripadnika kurdske grupe Šabak.

Ova zajednica broji oko 30.000 ljudi, a mnogi od njih žele da postanu deo autonomnog kurdskog regiona na severu zemlje.

U napadima izvedenim juče na vladine zvaničnike i snage bezbednosti u centralnom i severnom delu Iraka poginulo je 15 ljudi.

Sunitski pobunjenici i pripadnici iračkog ogranka Al Kaide često napadaju šiite, u nastojanju da ponovo izazovu međuetničke sukobe koji su zemlju doveli na ivicu građanskog rata 2006-07. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: