HR: Policija traga za naručiocima

Hrvatski ministar Ranko Ostojić kaže, povodom obaveštajno-političke afere s curenjem informacija iz tajnih službi, da policija traga za naručiocima.

Izvor: B92

Subota, 27.10.2012.

20:27

Default images

On je rekao da su otkriveni oni koji su davali informacije i koji su ih prenosili i da bi sledeći korak u kriminalističkom istraživanju trebalo da bude otkrivanje naručilaca i njihovog cilja.

Medijski progon koji je prisutan poslednjih dana, Ostojić je u razgovoru za riječki "Novi list" ocenio kao "hajku u kojoj je jasan cilj slanje poruke policiji ili je eventualno zastrašiti".

Afera, u medijima nazvana "hrvatski Votergejt", izbila je nakon što je "Večernji list" objavio da je policija na naloge za listinge telefonskih kontakata vodećih ljudi koncerna Agrokor dopisivala telefonske brojeve pripadnika Bezbednosno-obaveštajne agencije, među kojima i donedavnog šefa te tajne službe Josipa Buljevića. Pri tome je citiran navodni izveštaj Kancelarije Veća za nacionalnu bezbednost.

Ostojić je naglasio da nema uvid u akciju, ali da policija radi zakonito, kao i da Kancelarija Veća za nacionalnu bezbednost nema ovlašćenja da kontroliše policiju. Najavio je da će proveriti kako su poverljivi podaci dospeli u medije, a policiji poručio da nastave raditi svoj posao na otkrivanju najtežih krivičnih dela, uključujuči i mafijaše čiji su brojevi takođe bili pomenuti.

"Desio se ozbiljan proboj u informacije koje je imala policija, ali se policija nije povukla pa je u saradnji s tužilaštvom nastavila kriminalističko istraživanje", rekao je ministar, ističući da se zna ko su bili kuriri, odnosno posrednici u kontaktima tajnih službi i pripadnika kriminalnih grupa i da će se otkriti i krajnji naručioci i njihovi motivi.

Reagujući na zahteve iz opozicionog HDZ-a da podnese ostavku, Ostojić je rekao da bi ostavku dao kad bi se događaji odvijali na suprotan način i da policija nije radila zakonito svoj posao.

"Valjda znaju da me ne mogu time zastrašiti. Jasno je da im smetam na ovom mestu, gde u potpunosti podržavam zakonit, profesionalan i predan rad policije, s jasnom porukom policiji da u kriminalističkom istraživanju radi svoj posao isključivo po zakonu, bez obzira na to o kome se radi", rekao je on.

Na pitanje da li postoji razlog za njegovu ostavku, odgovorio je da je "legitimno pravo tražiti bilo čiju ostavku, uključujući i njegovu".

Ali smatra da je trebalo da dobije podršku u raščišćavanju situacije i uklanjanju onih koji su u policijsko obaveštajnom sistemu spremni da odaju tajne.

"Podsećam da je u međuvremenu otvorena, pa i proširena istraga, pa su međuvremenu otkriveni i kuriri koji su prenosili zainteresovanima tajne podatke", rekao je Ostojić.

Na pitanje kako će afera završiti, rekao je da u tišini prolazi da su pali oni koji su davali informacije, da su nakon nekog vremena pali i oni koji su ih prenosili i naglasio kako bi i laik mogao izvesti zaključak da bi sledeći korak u kriminalitičkom istraživanju mogao i trebalo da bude da se istraži ko je krajnji naručilac i s kojim ciljem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: