"Nastaviti dijalog s Iranom"

Poslanik SPO Jozef Vajdenholcer kaže da dijalog s Iranom treba nastaviti uprkos odluci Teherana da uskrati gostoprimstvo delegaciji EP.

Izvor: Tanjug

Subota, 27.10.2012.

18:47

Default images

On je rekao da ta odluka Irana "podvlači važnost ljudskih prava za EU".

Iran je otkazao posetu grupi poslanika Evropskog parlamenta koji su nameravali da uruče nagradu "Andrej Saharov" iranskom režiseru Džafaru Panahiju i aktivistkinji za ljudska prava Nasrin Sotudeh, saopšteno je u Evropskom parlamentu.

Poslanik Socijaldemokratske partije Austrije je novinskoj agenciji APA objasnio da je "fiksni preduslov" Brisela bio da delegacija dobije priliku da lično razgovara s dobitnicima nagrade Saharov, ali taj uslov "naprasno“ nije mogao biti ispunjen.

Poseta Nasrin Sotudeh, koja je u zatvoru, i režiseru Panahiju, koji ne sme da napušta zemlju, nije odbijena, ali nije postojalo ni fiksno obećanje, rekao je on, dodajući da je za delegaciju bilo jasno da ljudska prava moraju imati prednost i zbog toga je odlučeno da se poseta otkaže.

Dijalog s Teheranom, prema njegovim rečima, u svakom slučaju mora biti nastavljen.

Kao preduslov za to je Vajdenholcer naveo poštovanje ljudskih prava, uz to dodajući da je i stav po pitanju nuklearnog programa Irana neprihvatljiv.

Na pitanje da li će i kada će biti preduzet novi pokušaj posete Vajdenholcer nije želeo da odgovori.

Međusobnih redovnih poseta parlamentarnih delegacija, u slučaju Irana, nije bilo od 2007.godine.

Vajdenholcer je izrazio nadu da će Sotudeh i Panahi dobiti mogućnost barem na putovanje u Evropu u decembru na dodelu Saharov nagrade za ljudska prava.

Parlamentarna delegacija trebalo je da sutra otputuje u Teheran kako bi režiseru Panahiju i aktivistkinji Sotudeh uručili prestižnu nagradu koju im je EP juče dodelio zbog njihove borbe za ljudska prava Iranaca.

Nagrada se tradicionalno uručuje krajem meseca u Strazburu, ali laureati neće moći da je preuzmu, jer je Sotudeh u zatvoru zbog "neprijateljske propagande", dok je Panahiju zabranjeno da napušta zemlju.

Parlamentarci su stoga hteli da iskoriste ranije najavljenu posetu Teheranu kako bi disidentima lično predali 50.000 evra vrednu nagradu, ali im je iranska vlada uskratila gostoprimstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: