Muslimani obeležavaju Kurban-bajram

Jutarnjim molitvama u džamijama širom Srbije muslimani proslavljaju prvi dan jednog od dva najveća praznika u islamu, Kurban-bajrama.

Izvor: Tanjug

Petak, 26.10.2012.

10:11

Default images

Centralna bajramska svečanost tim povodom u Beogradu je održana u Bajrakli-džamiji.

Molitvu u Bajrakli-džamiji je predvodio i bajramsku hudbu održao zamenik reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije i muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić.

Jusufspahić je nakon molitve izjavio da je zahvalan Bogu što su muslimani u Srbiji slobodni i izrazio nadu da je i "Srbiji lepo" sa muslimanima koji u njoj žive.

Muftija je rekao da je za muslimane prava "blagodet Božja" kada Kurban-bajram proslavljaju sa braćom iz Srpske pravoslavne crkve, Jevrejske zajednice i drugih verskih zajednica. Jusufspahić je rekao i da je u Bajrakli-džamiji bio veliki skup, ali i da se molitva klanjala u 17 drugih opština, u nekima i na po dva mesta.

"Lepo je kada odemo na hadž, ali je lepo i kada ostanemo ovde", rekao je Jusufspahić i dodao da je isto tako lepo kada se "kurbansko meso" podeli onima koji nemaju, jer je to način da se vernici prilibliže Bogu.

On je najavio da će uskoro sa gradskim vlastima biti rešeno pitanje muslimanskog groblja tako što će Islamskoj zajednici biti dodeljena parcela na svakom od beogradskih grobalja.
Foto: Beta
Proslavi je prisustvovao i predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić, koji je još jednom muslimanima u Srbiji čestitao Kurban-bajram. On je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da muslimanima koji su, kako je rekao, naši prijatelji, čestita Kurban-bajram.

Poželevši da svi živimo u miru i blagostanju, Antić je na "bajramskoj sofri", priređenoj nakon jutarnje molitve, rekao da je sjano to što je veliki broj Beograđana, bez obzira na versku pripadnost, došao u džamiju.

"To i jeste upravo ono za šta svi zajedno treba da se borimo, da svi živimo jedni pored drugih, da uvažavamo jedni druge, da dolazimo jedni drugima na slavlja", kazao je Antić.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, kojim rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, centralnu bajramsku svečanost je održao u Muhadžir - Nikšić džamiji u novopazarskom naselju Hadžet. Bajram namaz je predvodio i bajramsku hudbu održao muftija Zukorlić.

Za večeras je, na centralnom gradskom trgu Trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru najavljena bajramska akademija, a nakon bajramske poruke Zukorlića biće priređen tradicionalni bajramski vatromet.
Foto: Beta, AP
Kurban-bajram se proslavlja četiri dana i naziva se hadžijski, jer se u Meki završava glavno godišnje hodočašće, koje je obaveza svakog muslimana bar jednom tokom života, ukoliko mu to finansijske mogućnosti dozvoljavaju.

Praznik Kurban-bajram počinje dva meseca i deset dana posle Ramazana, a prvi dan se određuje prema pojavljivanju mladog meseca.

Nakon jutarnje molitve u džamijama, obilaze se groblja. Tradicionalno se prinosi i žrtva ovca, a kurbansko meso se deli na tri dela - jedan je namenjen siromašnima, drugi rodbini, a treći se ostavlja u kući. Kurbansko meso se daje i pripadnicima druge vere.

Zbog nesaglasja Saudijske Arabije i Turske oko računanja prvog dana Kurban-bajrama, ove godine se početak tog praznika u Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Sloveniji i Hrvatskoj obeležava danas, a u Turskoj, Makedoniji i Albaniji slavlje je počeo juče, 25. oktobra.

Čestitke povodom Kurban-bajrama juče su uputili verski lideri i političari iz Srbije i regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: