Žbogar:EU nema plan za sever Kosova

Evropska unija nema plan za sever Kosova, ali pokušava da pomogne svim stranama da dođu do rešenja, izjavio je izaslanik EU za Kosovo i Metohiju Samjuel Žbogar.

Izvor: Blic

Utorak, 23.10.2012.

22:49

Default images

"EU nema plan za rešenje situacije na severu Kosova, nema ni plan koji bi ponudila u dijalogu Prištine i Beograda. EU pokušava da pomogne sve strane, Srpsku i albansku, koje imaju puno problema da nađu optimalno rešenje", rekao je Žbogar na tribini "Pristupi severu Kosova" u Čaglavivi kod Prištine.

Prema njegovom mišljenju, problem Kosova ne opterećuje samo odnose Srba i Albanaca, već se njime opterećuje put u EU. On je naveo da je njegovo lično mišljenje da pomirenja Srba i Albanaca neće biti sve dok se ne nađe optimalno rešenje za sever Kosova.

Žbogar je rekao da EU očekuje da dijalog Beograda i Prištine ne može trajati godinama, te da se razgovori, osim na najvišem nivou, moraju voditi i između Prištine i Srba sa severa Kosova, te Srba sa severa i Srba sa juga.

Prema njegovoj oceni, otvaranje kosovske kancelarije u severnoj Kosovskoj Mitrovici predstavlja dobar postupak Prištine, ali su potrebne i konkretne mere radi poboljšanja ekonomske situacije u kojoj žive tamošnji Srbi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: