Srbija u vrhu po broju izbeglica

U Srbiji živi skoro 300.000 izbeglica i interno raseljenih, što je najviše u nekoj zemlji Evrope, rekli su predstavnici Komesarijata Srbije za izbeglice.

Izvor: B92

Utorak, 23.10.2012.

19:14

Default images

Predstavnica Komesarijata Ivana Anić Ćurko rekla je na konferenciji za novinare u Novom Sadu da status izbeglica u Srbiji ima 66.000 ljudi, a 215.000 status interno raseljenih.

Broj izbeglica je stabilan, medjutim broj interno raseljenih se povećao posle zbivanja na Kosovu i sada iznosi 215.000, od čega u Vojvodini 12.000, rekla je ona.

U Vojvodini postoje dva kolektivna centra izbeglih, od kojih bi jedan, u Kovinu, trebalo da se zatvori do kraja ove godine.

"U poslednjih pet godina je kroz Strategiju obezbedjeno više od 5.000 trajnih rešenja za izbeglice, a sredstva koja su na to utrošena iz budžeta, IPA fondova i od donatora, iznose 48 miliona evra, od čega je u Vojvodinu otišlo oko 15 miliona evra", rekla je Anić Ćurko.

Komesarijat analizira potrebe izbeglica koji treba da se poverinicima u opštinama i mestima gde žive prijave svoje potrebe.

Ti podaci su potrebni jer će Komesarijat marta 2013. godine početi sprovodjenje projekta za zbrinjavanje 45 hiljada najugroženijih, što će koštati 320 miliona evra, dodala je Anić Ćurko.

Predstavnica Komesarijata Jelena Marić je rekla da su povratnici koji u Srbiju stižu na osnovu Sporazuma o readmisiji jedna od najugroženijih katergoija, i da raste broj onih koji traže azil u Srbiji.

"Od 2006. kancelarije za readmisiju su prihvatile više od 8.000 vraćenih, a tokom 2011. godine broj onih koji traže azil porastao je na 3.000. Problem je u tome što Komesarijat nema kapacitet da smesti sve, tako da je smešteno oko 1.200 ljudi", rekla je Marićeva.

Ona je dodala da postoje dva centra za smeštaj azilanata, a u narednih godinu dana se očkuje i treći. Ukazala je da je odnos prema azilantima u mestima u kojima su veoma loš i da je ksenofobija visoka.

"Loše izveštavanje medija i strah medju ljudima otežavaju Komesarijatu za izbeglice da otvori i treći centar. Potrebno je da naša zajednica pokaže saosećanje prema ljudima koje prihvatamo", dodala je Marić.

Predstavnici Komesarijata najavili su da će narednih dana biti donet Zakon o upravljanju migracijama zahvaljujući kojem će Komesarijat imati nove nadležnosti i odgovornost za poboljšanje statusa raseljenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: