Ugrožen rad Petnice

Ministarstvo prosvete i nauke od početka 2012. uplatilo je samo manji deo sredstava Istraživačkoj stanici Petnica, zbog čega je ugroženo njeno funkcionisanje.

Izvor: B92

Utorak, 23.10.2012.

16:48

Default images

To je rekao direktor "Petnice" Vigor Majić i naveo da su aktivnosti smanjene, a neki programi otkazani.

"Sredstva su presahla, redukovana su više od šest puta i zabrinut sam kako ćemo prebroditi zimu, iako je ugovorom Vlade Srbije i Evropske investicione banke precizirano da je država obavezna da finansira održavanje i funkcionisanje objekata građenih sredstvima EIB."

Vigor Majić je istakao da je taj sporazum ratifikovala i Skupština Srbije donoseći zakon, i podsetio da je isplaćeno svega 5 miliona dinara za celogodišnji rad sa talentovanim učenicima. On je izrazio uverenje da će problem fininsiranja "Petnice" biti rešen do kraja godine, jer bi "bilo apsurdno da se institucija zaustavlja ili gasi u godini kada slavi 30 godina postojanja i kada su okončani radovi na njenom proširenju".

Najveći deo građevinskih radova u Istraživačkoj stanici "Petnica" je završen u maju. Radovi na izgradnji objekata za rad i smeštaj u "Petnici" počeli su u julu 2011. godine. Na 7.500 kvadratnih metara je i 170 ležajeva za polaznike i njihove nastavnike, u šta je uloženo oko 7 miliona evra.

Još nije nabavljena sva oprema, za koju je izdvojeno oko 2 miliona evra, a Majić očekuje da bi trebalo da bude isporučena najkasnije do proleća 2013. godine.

Za četiri ovogodišnja meseca realizovano je 70 programa sa više od 1.800 učenika, studenata i nastavnika.

Kroz Istraživačku stanicu "Petnica" je od osnivanja 1982. godine prošlo više od 45.000 đaka i studenata iz Srbije i inostranstva, i nekoliko hiljada nastavnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: